Så funkar astrologi

Horoskop

Välkommen till Scorpio Rising och Sveriges största astroblogg. På den här sidan försöker jag förklara lite kring hur astrologi fungerar, så det blir lättare att läsa den här bloggen… Är ni redo? Time to get nerdy.

Astrologiska begrepp
Soltecken: ditt vanliga stjärntecken. Läs mer om ditt stjärntecken.
Cusp: Om ditt stjärntecken växlar i olika tidningar/på olika sidor och du är född mellan två tecken så räknas du som cusp. Scorpio räknar dessa som egna tecken. Läs mer om de olika cusp-tecknen.
Natal Chart: var varje planet stod när du föddes, din personliga chart som berättar din astrologiska historia.
Ascendent / stigande tecken: tecknet som var på väg upp på horisonten när du föddes och som utmärker starten på din personliga chart och påverkar hur du är och fungerar i vardagen. Läs mer om din ascendent här.
Måntecken: var månen stod när du föddes och hur du fungerar på ett undermedvetet och emotionellt plan. Läs mer om ditt måntecken här.
Planeter: de himlakroppar som förflyttar sig och påverkar oss på olika sätt. Olika planeter styr även de olika stjärntecknen. Astrologer tittar specifikt på de tio klassiska – solen, månen, Merkurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto – som alla rör sig i olika takt och har olika påverkan på oss. Vidare tittar astrologer på ungefär nio andra ytterligare punkter och asteroider ute i rymden. Läs mer om ditt stjärntecken för att ta reda på vilken planet som styr dig.
Element: varje stjärntecken har ett element. De fyra elementen är de klassiska – eld, jord, luft och vatten. Läs mer om ditt stjärntecken för att se vilket element du är.
Kvaliteter: varje stjärntecken tilldelas även en kvalitet – ledande, fast eller föränderlig. Läs mer om ditt stjärntecken för att se vilken kvalitet du har.
Hus: ett hus är enkelt beskrivet motsvarande ett stjärnteckens område, och skiftar beroende på vilket tecken man utgår ifrån. I en personlig chart blir husen dock olika stora och fördelas ibland över bara en liten del av ett stjärntecken, eller över flera.
Retrograd: när en planet ”backar” och beter sig på ett ”motsatt” sätt än vanligt. Vanligast är Merkurius retrograd som vi upplever ungefär tre gånger om året och påverkar teknik, kommunikation och information.

 

Horoskop

 

Fördjupad läsning
Soltecken: det här skriver jag ibland när jag pratar om det man vanligtvis kallar stjärntecken. Vilket stjärntecken man är bestäms genom vilket astrologiskt tecken solen befinner sig i när man föds. Alltså, solen står i Väduren mellan den 21 mars till den 22 april (ungefär, mer om detta nedan). De flesta av oss kan alla tolv tecknen utantill, på samma sätt som vi kan årets alla månader utantill.

Zodiaken: zodiaken är egentligen ett finare namn på det astrologiska året. På samma sätt som det vanliga året börjar med januari, så börjar zodiaken med Väduren. Zodiaken är sedan den spelplan och grunden till allt som man tittar på när man utläser saker genom astrologi.

Horoskop, Zodiak

Natal chart: när jag pratar om en natal chart så pratar jag om en persons individuella födelsehoroskop. Här tittar jag alltså på var varje planet stod, i vilket tecken och i vilket hus (mer om detta nedan), när du föddes. Det här avslöjar inte bara vem du är som person, utan också hur du är i kärlek, vad du faller för, vad som kommer vara genomgående teman i ditt liv, hur du fungerar i vänskap, din bakgrund och din framtid. Pretty amazing, huh? För att titta på en natal chart behöver man personens exakta födelsetid (minuter spelar stor roll här), plats där personen föddes, och såklart datum och år. I en natal chart tittar man dels var alla planeter stod när du föddes, i vilka aspekter i förhållande till varandra de stod i, hur dina hus är uppdelade, vilka kvaliteter du har på vilka platser i vilka hus och en hel del andra saker.

Ascendent / rising sign: ascendent är en av alla de aspekter som vi kikar på i en natal chart, men kanske också den viktigaste. Definitivt den jag pratar mest om i bloggen. Det tecken din ascendent stod i när du föddes (ascendent är engelska och betyder uppstigande, det vill säga berättar om vilket tecken som var på väg upp på himlen när du föddes, hade sin ”soluppgång” så att säga) är som ditt ”personliga soltecken” på ett sätt. Det här tecknet avslöjar hur du tar dig an saker i livet, hur du gör dina första intryck, hur du tar dig an konflikter och inte minst spelar din ascendent roll i ditt horoskop. När du läser mina horoskop ska du alltid läsa både din sols och din ascendents horoskop. Jag brukar säga att din ascendent står för ditt lite mer ytliga och vardagliga jag, medan ditt soltecken jobbar på ett mer övergripande plan, och på samma sätt handlar din sols horoskop om de saker som verkligen påverkar ditt liv i stort, medan din ascendents horoskop kan avslöja saker du kommer möta mer direkt i din vardag. Om du till exempel har en vecka med pengakrångel enligt din ascendent, men en vecka med romantisks flow enligt din sol, så kan du märka att du har lätt att dagdrömma på bussen och ständigt går i tankar på en flirt, och samtidigt glömmer att ta ut pengarna ur automaten eller får en ovanligt hög telefonrökning…  Men hur vår ascendent påverkar oss, och hur väl vi känner igen oss i den, är högst personligt. Det kan ibland ta några veckor eller månader innan vi lär oss hur dessa två, soltecken och ascendent, samspelar för oss personligen. Så kom ihåg – läs alltid din sol och din ascendent när du läser framtidshoroskop. För att ta reda på din ascendent behöver du din exakta födelsetid (minuter spelar stor roll här), plats där du föddes, och såklart datum och år. Här kan du läsa mer om de olika ascendenterna samt ta reda på din egen ascendent.

Cusp: en annan viktig aspekt som jag pratar om här på bloggen är ni som är födda som cuspar. En cusp är den som är född mellan två tecken, alltså ni som ibland är olika tecken i olika horoskop, men också ni som är väldigt, väldigt nära det nästa eller föregående tecknet. Jag har skrivit all om cuspar här, och jag har gett dem egna namn för att vi lättare ska kunna prata om dem. Det viktiga om man är cusp är att först försöka ta reda på vilket tecken solen verkligen stod i när du föddes. Då behöver du veta så exakt födelsetid som möjligt, och sedan kan du kolla på den här sidan hur solen rörde sig, eller helt enkelt fråga mig. När man är cusp är det också viktigt att komma ihåg att man har lite av två tecken i sig, och därför kan det vara bra att läsa båda dessa tecken. Här är min tumregel: läs det tecken din sol står i först, sedan det närliggande tecknet, sist din ascendent.

Framtidshoroskop vs. Karaktärshoroskop: det finns egentligen två sätt att använda sig av astrologi på. Det första är att se hur planeterna kommer att röra sig, och alltså försöka beskriva vad som kommer hända. Det är det jag gör i mina Veckans Horoskop, Dagens Horoskop, HelgastroMånadens KärlekshoroskopÅrshoroskop och Sommarhoroskop. Det är här jag vill att ni ska läsa både er sols och er ascendents horoskop. De här horoskopen ska ni aldrig läsa utifrån i vilka tecken era andra planeter står, det vill säga till exempel om er måne, Venus eller Mars. Å andra sidan har vi karaktärshoroskopen, som alltså beskriver hur ett visst tecken är eller agerar i olika situationer. Några favoriter är hur stjärntecknen är, hur de passar ihop, och i övrigt hur de beter sig. Här specificerar jag ibland vilken planet ni kan kika extra på. Till exempel i mitt modeastro, där ni kan kika både på sol, ascendent och er Venus. Men – och detta tåls att upprepas – läs aldrig något annat framtidshoroskop än det för er sol och er ascendent.

Horoskop, Astroblogg, Scorpio Rising, Astrologi

Planeterna: varje planet har egna egenskaper, och hör ihop med ett specifikt stjärntecken och ett specifikt hus (se nedan). På samma sätt som ett tema gäller för Väduren, framfart och styrka, gäller samma eller liknande tema för den planet som styr Väduren – Mars (fysik och aktivitet). Oxen styrs av Venus (skönhet och kärlek), Tvillingarna av Merkurius (kommunikation och information), Kräftan av månen (känslor och det undermedvetna), Lejonet av solen (värme och det verkliga), Jungfrun av Merkurius (se Tvillingarna), Vågen av Venus (se Oxen), Skorpionen av Mars/Pluto (se Väduren/förändring och återfödelse), Skytten av Jupiter (expansion och utveckling), Stenbocken av Saturnus (begränsningar och struktur), Vattumannen av Uranus (överraskningar och idéer) och Fiskarna av Neptunus (drömmar och inspiration). Planeterna styr alltså varsitt tecken, och ibland två, men rör sig hela tiden över himlavalvet, genom olika hus (se nedan) och påverkar oss på olika sätt.

Husen: man kan säga att varje tecken representerar ett område på stjärnhimlen som astrologer kallar för hus. Det är helt enkelt det område där varje stjärnbild bor, och när en planet rör sig genom detta område kallar vi det för att planeten är i ett hus. Varje hus har ett nummer, beroende på vems chart man tittar på. Varje hus symboliserar också ett visst tema, eller område, i ditt liv. Det första huset handlar om identitet, det andra om personliga tillgångar, det tredje om kommunikation, osv. När vi pratar om hus utan koppling till en specifik person kan man säga att varje hus placering också har en viss koppling till varje teckens placering i zodiaken. Till exempel handlar det fjärde huset om hem och rötter, på samma sätt som Kräftan, zodiakens fjärde tecken, ofta associeras till hem och familj. Det tredje huset handlar om kommunikation, på samma sätt som Tvillingarna, zodiakens tredje tecken, ofta associeras till kommunikation och information. Men husen flyttar alltså på sig beroende på vem man pratar om. När jag i bloggen använder hus gäller det i 99 fall av 100 räknat utifrån ditt soltecken. Det innebär att varje soltecken har olika uppdelning på sina hus. Om du till exempel är född den 5 juni så står ditt första hus ditt soltecken (Tvillingarna), ditt andra hus i det tecken som kommer efter det (Kräftan) osv, enda tills det tolfte huset som är tecknet precis innan ditt (Oxen). Men i din natal chart fördelas uppdelningen lite annorlunda. Här är ascendenten ditt första hus. Men fundera inte alltför mycket på det här, det är total överkurs och i mina horoskop utgår jag från varje teckens soltecken, alltså jag skriver aldrig utifrån någons ascendent, och det är det du bör hålla reda på främst – om du tänker hålla reda på det alls – annars gör jag det så gärna åt dig. Det här är också anledningen till att man bör läsa sin ascendents horoskop också, eftersom det ger en bild av vad som också pågår i ditt liv. Varje hus symboliserar ett område i livet och beroende på vilka planeter som rör sig genom vilket hus, och vilka aspekter dessa planeter har till varandra, undersöker man i horoskop vad som kommer pågå i ditt liv.

Horoskop

Kvaliteter: varje tecken har en kvalitet. Det finns totalt tre kvaliteter hos tecknen, fördelade efter årets säsonger ungefär. De tre kvaliteterna är ledande, fast och föränderlig. Vissa kallar dem kardinal, fix eller flexibel, men det betyder samma sak. Zodiaken börjar med de tre tecknen Vädur, Oxe och Tvilling. Det här är astrologi-världens tre första tecken, typ som månader, så man kan säga att astro-nyåret inträffar i slutet av mars snarare än i slutet av december. Men never mind that, vad det innebär är alltså att vårens tre tecken inleder året. Väduren, Oxen och Tvillingarna är alla nämligen vår-tecken. Väduren är det första tecknet, alltså det ledande tecknet, och inleder våren. Väduren tar tag i och sätter igång våren. Det här gör Väduren till en väldigt aktiv och styrande individ. Oxen är ett fix tecken, och håller kursen på den banan som slagits in på. Hen är envis och har ofta ett sätt att se på livet som är genomgående under hens liv. Ett fix tecken tror på en tydlig och stadig kurs, och tur är väl det. För efter Oxen kommer den föränderliga Tvillingen, som börjar bli rastlös i att våren bara pågår och pågår, börjar känna av något nytt och se sig om efter förändring. Det här mönstret går alltså sedan igen i de olika säsongerna. Kräftan är det ledande tecknet för sommaren, Lejonet sommarens fix och Jungfrun sommarens föränderliga. Vågen leder oss in på hösten, Skorpionen håller oss fix på höstens kurs och Skytten är redo inför vinterns förändring. Stenbocken inleder vintern, Vattumannen fixerar oss i den och Fiskarna står för kanske den största förändringen av de alla, från vinter till vår, från ”död” till liv. Man kan också se på de här säsongerna som en metafor för livet. Våren är början av livet, och Väduren kan då liknas vid ett spädbarn, Oxen vid den trotsiga femåringen och Tvillingarna med den nyfikna tonåringen. I den cirkeln blir Fisken till exempel den gamla personen som sett och upplevt allt och därför har en bredare förståelse för livet.

Horoskop

Element: Tecknen är inte bara begåvade med allt nämnt ovan, utan har också tilldelats olika element. De fyra elementen är (såklart) eld, vatten, jord och luft. Inget tecken har samma blandning av element och kvalitet, utan av varje föränderligt tecken finns det en eld – Skytten, en jord – Jungfrun, en luft – Tvillingarna och en vatten – Fiskarna. Bland de ledande gäller eld – Väduren, jord – Stenbocken, luft – Vågen och vatten – Kräftan. Bland de fix gäller eld – Lejon, jord – Oxen, luft – Vattumannen och vatten – Skorpionen. Eldtecknen är alla spontana, impulsiva och kraftfulla, lufttecknen är idébaserade och intellektuella, vattentecknen är känsliga och intuitiva och jordtecknen är stabila och praktiska. Element hjälper oss också att svara på en av de äldsta astrologiska frågorna: passar vi ihop? Eldtecken fungerar nämligen bäst med lufttecken, och vattentecken fungerar bäst med jordtecken.

Astrologi, Horoskop

 

Läs på om astrologi:
Räkna ut din ascendent (midnatt-11.59 = am, 12.00-midnatt = pm)
Om Ascendenten (Wikipedia)
Bra sida att göra sin egen natal chart (har dock fått några klagomål på denna…)
Bra astrologiska verktyg
Hur man tolkar natal charts och allt möjligt om hur astrologi fungerar
För den som kan mer och vill titta på sin egen chart (Free horoscopes -> Horoscope Drawings and Calculations -> Chart Drawing, Ascendant)
Cusp datum – när solen gick från ett tecken till ett annat utifrån år
All min teknik strular och saker går allmänt fel – är Merkurius i Retrograd?

Mer av Scorpio Rising:
Årshoroskop – alla stjärntecken!
Populära horoskop: alla astro-, sex- &kärleksguider
facebook.com/scorpiorisings
scorpiorisingvr@gmail.com
instagram.com/scorpiorisings
twitter.com/scorpiorisings