Metabolism problems

Jag var på sjukhuset idag och gjorde ett ultraljud av min sköldkörtel. Att jag har en underfuntion i min sköldkörtel och att jag har hypotyreos är redan bekräftat och jag har tagit levaxin nu i 5 veckor eller så. Men varför jag var där idag var för att vi skulle kolla så att min sköldkörtel är i normal storlek. 

IMG_8567IMG_8568

För er som inte vet så sitter sköldkörteln på halsens framsida. Den producerar hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner och bland annat så styr den ämnesomsättningen. I mitt fall så producerar inte sköldkörteln tillräckligt med hormoner och därav att jag har mått så himla dåligt nu det senaste halvåret och min viktuppgång. Detta kan bero på en del olika saker men i mitt fall verkar det som att det är ett genetiskt fel då min mamma, mormor och 4 av min mormors systrar har samma problem och har ätit medecin för det i flera år. Nu är det visst min tur. 

Har man en underfunktion i sköldkörteln och den inte producerar tillräckligt med hormon så kan det hända att den försöker kompensera detta med att växa till sig ”svullna” upp och bli större om jag har förstått det rätt (struma) vilket man inte vill. Läkarna var osäkra på hur min sköldkörtel har jobbat nu när den har varit i undefunktion så pass länge utan medecinering så därför blev det ett ultrajud. Jag hade tur och den var i normalstorlek så det var toppen nyheter för mig!

Jag kan passa på att säga till er som har mailat mig ang dålig ämnesomsättning. Är det så att man har fel på sköldkörteln så syns det på blodprov hos läkaren

// I was in the hospital today and did an ultrasound of my thyroid. I have a underfuntion in my thyroid and that I have hypothyroidism is already confirmed and I have taken Levaxin now for 5 weeks or so. But why I was there today was to check that my thyroid is of normal size.

For those of you who do not know  the thyroid gland is at the front of the neck. It produces hormones that affect almost all body functions and, among other things, controls the metabolism. In my case my thyroid does not produce enough hormones and hence I have felt so very bad now the past six months and my weight gain. This may be due to some different things, but in my case it seems that it is genetic when my mother, grandmother and 4 of my grandmother’s sisters have the same problem and have been taking medecine for several years. Now it is certainly my turn.
 
If you have an underactive thyroid gland, and it does not produce enough hormone, it can happen that it tries to compensate this to grow  ”swollen” up and become larger if I understood t right (goiter), which you do not want. Doctors were unsure how my thyroid has worked now that it has been in underfunction so long without medication  so therfore we did an ultrasound. I was lucky and it was in normal size so it was great news for me! //

 

 1. I vissa, lite mer ovanliga fall, syns det inte på blodprovet utan man får ta en biopsi. Skönt att ni har hittat orsaken till att du mått så dåligt, hoppas att det blir bättre!

  1. Gör man en biopsi är det för att se om du har sköldkörtelcancer. Om du har en underfunktion för att den inte producerar tillräckligt med hormon har man inte nödvändigtvis cancer och det kommer inte synas på en biopsi att du har en underfunktion.
   Åh tack snälla!!

 2. Samtidigt har ju din hypotyreos bidragit till att du kunna skapat den snygga fysik du har nu, för inte kan du väl vara missnöjd med hur du ser ut nu? Eller vill du verkligen deffa ner dig till tävlingsform likt dina (får man anta) idoler?.
   
   

 3. Hej Ellen! Jag har läst din blogg ett tag nu och ääääälskar den verkligen, du är så grym 🙂 Jag minns att du skrev förut om den kamera som du fotar med men jag kan inte hitta det inlägget nu.. Jag har för mig att det var en Nikon? Men vilken modell är det och är du nöjd med den? Hehe. Den verkar grym.
  Hur som helst, fan vad skönt med bra nyheter hos läkaren. Hoppas allting blir bra med dig snart tjejen!
  Kram Josefin

 4. Hej fina du! Jag undrar om du skulle kunna ge mig lite tips på hur man kan gå ner i vikt. Jag är 18 år och är lite större, vill mer än gärna gå ner några kilo. Jag äter väldigt lite mat, har ingen stor matsäck alls vilket är konstigt med tanke på att jag är rätt stor. Jag är en riktig godisråtta men har försökt dom senaste veckorna att bara äta godis 1 dag i veckan. Jag tränar gym 3-4 gånger i veckan men kan inte löpa då jag har skada i benen… Har hört att det förbränner mycket att powerwalka innan frukost, är det något som stämmer? Skulle va himla gulligt om du kunde ge mig lite tips! Kram

 5. Vad kul att du har fått svar underbara du! Jag har samma underfunktion och har ätit levaxin sen jag var 17 och är idag 24 🙂    All kärlek till dig! Du är verkligen en förebild för tjejer <3 

 6. Hej Ellen!!

  Vad skönt att det inte var struma. Min pappa har det… Han är alltid världens gladaste och snällaste människa, min bästa vän. Så det gör så ont i mig (och min familj) varje gång han får ett ”anfall” och vi får åka in till akuten för att ta såna stötar på bröstet så hjärtat slår rätt igen.

  Var rädd om dig! Du är stark som går igenom detta. Styrkekramar <3

 7. Hua! Hoppas att du kan få riktigt bra hjälp med det här. Känner några som har haft liknande problem och med hjälp av medicin har de sedan kunnat leva sympotmfritt.
   
  Håller tummarna för dig!
   
  Kram,
  Carro 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..