Att döma andra i gymmet

När jag tränar jämför jag mig sällan med andra utan jag fokuserar enbart på mig själv, det är en ego timme för mig. Jag blir ledsen när jag får mail från tjejer som berättar att de inte vågar lyfta vikter för att de inte är starka nog och på riktigt tror att andra människor i gymmet ska kolla snett och viska lite bakom ryggen på dem. Mail som dessa får jag var annan dag, alltså väldigt ofta.

Men tjejer (och killar för den delen med), tänk inte så! Alla har vi  klivit in i gymmet för första gången en gång. Alla har vi känt oss osäkra på vilka övningar som är för vilken muskelgrupp. Vi har alla en gång varit osäkra på hur många reps man ska göra för att uppnå maximal effekt. Vi har alla någon gång gjort övningar med helt fel teknik och varit tvungna att gå hem och googla/youtuba för att få rätt på det. Vi har alla en gång klivit in i gymmet för första gången och inte haft en aning om vad vi har gett oss in på.

Ingen har någonsin klivit in bland vikterna för första gången och lyft med perfekt teknik och hög vikt. Man kan inte göra perfekt första gången man gör något.

Dömer man andra människor i gymmet hör man inte hemma där. Jag kan lova dig att ingen kommer lägga någon särskild energi på om du lyfter en 1 kilos hantel eller en 15 kilos hanteln. De som är på gymmet är där för att träna, man tränar för sin egen skull och man är så upptagen med sitt eget att man kommer inte ha tid att kolla på vad andra pysslar med.

När jag är på gymmet är det fokus, jag plockar upp vikten från golvet och lyfter den långsamt. Kastar en blick i spegeln åt sidan och ser sedan tillbaks rakt fram och ser mig själv i ögonen där i spegel och fokuserar. Allt jag har i huvudet är att lyfta upp den där vikten, långsamt upp och sen ner igen tills jag inte orkar mer. Jag bryr mig inte om personen bredvid mig lyfter tyngre utan jag jämför med mig själv. Klarade jag att lyfta den här vikten förra veckan? Kunde jag springa i den här hastigheten för en månad sen?  Sen sätter jag upp mål för mig själv. Vad andra kan och inte kan har jag inte med att göra, jag vill utveckla min egen kropp och styrka. Det är jag mot mig själv.  

Med detta sagt så hoppas jag att i alla fall några av er som går med negativa tankar om er själva och i gymmet kanske har fått sig en tankeställare och vågar ta sig in bland vikterna trots att det är lite läskigt? Och kom ihåg: Alla har varit där för första gången någon gång och vet hur det är att vara ny bland vikterna.


When I exercise, I rarely never compare myself with others, I focus solely on myself, it’s an ego hour for me. I get sad when I get emails from girls who tell me that they don’t dare to lift weights because they are not strong enough and really think other people in the gym will check awry and whisper a little behind their backs when they see the light weight in your hand. But girls (and boys for that matter too), no, people wont do that. We have all stepped into the gym for the first time once. All of us have known us unsure of what exercises which are the best for each muscle group. We all have once been uncertain about how many reps we should do to reach a maximum effect. We all have at some point done exercises with completely wrong thecnique and been forced to go home and google / youtube to get right on it. We all have once stepped into the gym for the first time and not had a clue what we have embarked on. And none of us has been able to lift the heaviest weights first time.

If people talk behind your bck because you are new in the gym those people does not belong in the gym enviorment. I can promise you that no one will add a special energy on if you lift a 1kilos dumbbell or a 15kilo dumbbell when you curl. Those who are in the gym are there to work out, for his own sake and they are so busy with their own thing that they will not have time to check out what others are up to.
 
When I ‘m at the gym I forget about the world outside and I focus, I pick up the weight from the floor and lift it slowly. A glance in the mirror to one side and then looks back straight in the mirror and look myself in the eye and focus . All I have in my head is to lift up that weight, slowly up and then down again until I can’t do it any more. I don’t care if the person next to me lift heavier because all I care about is what I lift, and I compare myself. Could I lift this heavy last week? Was able to run at this speeds a month ago? Then I set goals for myself. What others can and can not do I dont care about, I want to develop my own body and strength. It’s me against myself.
  1. Hej Ellen!

    Förstår precis hur det är och med att gå in i sig själv när man tränar. Jag köra mycket styrkelyftbaserade övningar och vars jag tränar är det inte alls vanligt att tjejer lyfter vikter utan finns ett grabbgäng där som kör samma typ atäv träning , först när jag började träna så hade jag väldigt mycket blickar på mig vilket jag ttckte var extremt jobbigt och hade mest extrem ångest över att få till gymmet och ville knappt gå ut bland allmänheten. Inte alls van vid uppmärksamhet även om i det här fallet vara var av beumdran och de kom fram till mig med peppande kommentarer då och då. Men nu när jag lärt mig gå in i mig själv och köra mitt eget går det så mycket bättre och tänker inte alls på andra utan mest trevlogt när någon främande kommer fram och säger att det ser bra ut!

    Jag har en fråga till dig. Tänkte mest på er lilla valp och att du nämner att hon inte kan vara själv. I vilken ålder brukar man börja kunna lämna de själva ( så klart någon timme först och sen trappas upp) hur ser du på det när tror du att fu kommer ta set steget? Har fumderat så lämge på skaffa hund men jist nu har jag inte orken pga depression/ utmattning och vill därmed inte vara så bunden (dock är jag mest hemma och på gymmet). Mem måste kunna ta mig till gymmet för att få en gnutta livsglädje!

  2. De här e verkligen hela anledningen till att ja hellre tänar hemma / går på pass istället för att gymma :s så bra att du tar upp de!!

    + väldigt snygg outfit! 🙂 kram!

  3. Så sant! Tänkte på en tidigare kommentar och folk som känner sig osäkra på gymmet. Jag tror ändå att de allra flesta har fullt upp med sig själva och sin egen träning för att orka bry sig om alla andra, det är den uppfattningen jag fått sedan jag börjat träna på gym och de flesta är hjälpsamma om man frågar. Fast visst finns det säkert vissa som snackar skit men det är bara att försöka strunta i dem och tänka som så att de lägger sin fokus på fel saker. Bättre att lägga den fokusen på träningen som sagt. Tack för en bra blogg. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..