Godmorgon! Idag ska jag dela ett riktigt gott, enkelt och mysigt recept med er. Ja jag skrev mysigt, för det här är en mysig måltid enligt mig. Potatis och purjulöksoppa har jag ätit sen jag var liten, min mamma brukade laga det och nu i vuxenålder så känns det här som en mysig lite nostalgisk rätt för mig. Dock så har jag utvecklat receptet med kryddor för att göra den ännu bättre än den jag åt som barn och det vill jag dela med er idag och dessutom veganiserat den!


Good morning! Today I’ll share a really nice, simple and cozy recipe with you. Yes, I wrote cozy, because this is a cozy meal according to me. I have eaten Potato and leek soup since I was little, my mom used to cook it and now in adulthood, this feels like a cozy little nostalgic dish for me. However, I have developed the recipe with spices to make it even better than the one I ate as a child and I want to share it with you today!

Ingredienser
1 msk olivolja
1 msk veganskt smör/margarin
2-3 purjolökar, skivade
1 gullök
6-7 potatisar, tärnade
2-3 vitlöksklyftor, hackade
Salt
Svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1/2 tsk rosmarin
12 dl vatten med grönsaksbuljong
250g växtbaserad matlagningsgrädde
2 msk pressad citron


Ingredients
1 tablespoon olive oil
1 tablespoon of vegan butter / margarine
2-3 leeks, sliced
1 onion
6-7 potatoes, diced
2-3 garlic cloves, chopped
Salt
Black pepper
1 teaspoon dried thyme
1/2 teaspoon of rosemary
12 dl water with vegetable broth
250g vegan cooking cream
2 tablespoons of squeezed lemon 

Gör såhär
Se till att du tvättar purjolöken ordentligt när den är skuren, det är så lätt att det ligger jord och smuts inuti dem.

Värm oljan och smöret i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt en nypa salt till oljan och sedan i med  purjolök och lök. Låt det fräsa i ett par minuter ca 3-5 tills löken har mjuknat (men den ska inte få färg).

Tillsätt potatis, vitlök, salt, peppar och kryddor. Låt det koka en liten stund så att smakerna av vitlök och kryddorna kan riktigt gotta till sig i några minuter, ca 2-3 minuter. Rör om ofta för att grönsaker inte ska steka fast. (om det börjar fastna ha i lite mer olivolja eller vegetabilisk buljong)

Tillsätt grönsaksbuljongen och vattnet och koka upp soppan. Minska värmen något och låt den stå och koka i ca 15-20 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Känn med en gaffel i potatisen för att se hur mjuk den är så att du vet när den är klar.

Ta bort värmen och rör i grädden och citronsaften. Tillsätt mer salt och peppar tills du tycker att den smakar bra.

Det enklaste nu vore om du har en stavmixer så att du kan mixa soppan slät. Jag har inte det så jag hällde i allt i en blender och mixade tills den blev mjuk och krämig.

Servera i soppskålar och toppa med lite hackad purjolök exempelvis, lite peppar och gott bröd. ENJOY!


Do this
Make sure you clean the leek properly when it is cut, it’s common that it is  dirt inside them.

Heat the oil and butter in a large pot on medium heat. Add a pinch of salt to the oil and then the leek and onion. Let it fry for a few minutes about 3-5 until the onion has softened (but it should not get color).

Add potatoes, garlic, salt, pepper and spices. Sauté to release the flavors of the garlic & spices, about 2-3 minutes. Stir often to keep vegetables from sticking. (if it starts to stick, add a touch of oil or vegetable broth)

Add the vegetable broth and water and boil the soup. Reduce heat slightly and let it boil for about 15-20 minutes, or until the potato is soft. You can use a fork and stick in the potatoe to test  how soft so that you know when it’s ready.

Remove the heat and stir in the cream and lemon juice. Add more salt and pepper until you feel it tastes good.

The easiest thing would be if you have a stick mixer so you can mix the soup smoothly. I dont have one so I poured everything into a blender and mixed until it became soft and creamy.

Serve in soup bowls and spice with some chopped leeks, for example, some pepper and a fresh slice of bread. ENJOY!

LOADING..