Valborgsfyllan

Valborg i Uppsala är, som ni kanske vet, stort. Vi firar inte valborg. Vi firar skvalborg, kvalborg, valborg och finalborg. Under dessa dagar förväntas du släppa allt och fokusera på en sak: fest. Det ska vara picknickar, champagnegalopp, körsång, parkhäng, forsränning (studenter åker på frigolitbåtar i fyrisån), konserter, jordgubbar och lycka. Helst ska du fira i gäng med alla dina vänner från samlade kretsar, och något riktigt ”sjuuuukt” väntas hända. Något du kan titta tillbaka på resten av året, om inte hela livet.

Den här våren började bra. Januari och februari var mina absolut mest lyckliga månader på många år. Men i mars fick jag en ny medicin, tillsammans med en nygammal diagnos, och min balans rubbades. Rent kemiskt, alltså. Det är ju hjärnan det handlar om. Och eftersom alkohol också påverkar hjärnan, blir jag även känsligare för att dricka under medicinbyten. Problemet är att det inte sällan är precis då jag vill dricka. Jag skäms för det, det är allt annat än sunt, men jag vill bara få fly lite. Slappna av. Ta en paus från när livet känns tufft.

Alkohol, sömn och mat är alla sårbarhetsfaktorer. Därför sover jag alltid 8 timmar, äter många mellanmål och dricker (inte alltid kanske) med måtta. Rubbas en så rubbas ofta flera. Min valborg bestod därför av fylla, ångest, sömnbrist och få – men stora- matintag.

Jag kunde vara glad i korta stunder, mitt på dagen. Men så fort jag kände att ångesten kom, öppnade jag nästa flaska. Kvalborg kväll blev panikångest. Valborg gråt. 

Jag och Kakan, dränkta i champagne.

Så kommer den geniala idén på finalborg. ”Vad säger du om en vit månad?”.

/S

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..