Överlevarguiden #2

”I en blöt rock av passivitet kan vi fastna med blicken. Omedvetet medvetna står vi och tittar när ungdomen rusar förbi, den vi skulle fånga. Ett ständigt krav på ställningstagandet om vi ska springa, springa nu, eller om det redan är försent och vi kan kasta oss ner och vila medan rocken sakta kyler av allt vi en gång känt.”

Även om vi mår bättre än vad vi tidigare har gjort så har vi fått inse att det kommer komma dagar där allt bara känns skit. Som att gå med en tung ryggsäck i en uppförsbacke i motvind. Kanske beror det på något, eller inte alls. Vi jagar upp oss själva med tanken att tiden går förlorad. Någonting skriker i oss att livet är för kort, att vi ska karpa, skratta åt YOLO fastän vi menar det. Vi VET att ungdomen är nu. Men vissa dagar spelar det ingen roll. Ingenting funkar. Så vi bestämde oss för att ställa in de dagarna och kalla dem: överlevardagar.

På en överlevardag finns bara en enda ram: du ska ta dig igenom dagen. Gå hem tidigare från skolan/jobbet, köp hämtmat och stryk tvättiden. I kärlek, krig och på överlevardagar råder undantagstillstånd. Såklart går inte allt att ställa in, men försök se vad som går. Kanske kan du ta bilen istället för cykeln? Växthuseffekten vår vänta till nästa levardag. Ingenting krävs av dig. Dina känslor är där de är, och de får vara där.

Alla har olika ribbor för vad som kan klassas som en levardag. Kanske är det att de basala behoven inte tar emot, eller så är en levardag en dag fylld av innehåll och intryck. För Siri innebär det att livet känns roligt och att energin är närvarande. För Emma innebär det att dagen känns meningsfull och att hon somnar nöjd med sin insats.

Foto: Andreas Doyle

Och glöm inte att du aldrig ska behöva känna press över levardagar. Vi glorifierar ofta dagar när vi mår bra. Huvudsaken är att du ser att båda dagarna finns och att de kommer avlösa varandra. En dag kan aldrig bli misslyckad. Du gjorde så gott du kunde. För- egentligen- vem bryr sig om du tvättade eller inte den där onsdagen i maj?

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..