Överlevarguiden #4

Mycket som blir fel inom psykisk ohälsa handlar om okunskap. Det är få personer som är rakt igenom elaka, och de flesta vill andra väl. Därför vill man såklart även hjälpa andra med psykisk ohälsa. Problemet ligger dock ofta i att vara för rädd att säga ”fel” sak när man ska prata med någon som mår dåligt. Man är rädd för att trampa andra på tårna, trigga igång känslor, göra någon ännu ledsnare eller helt enkel förvärra situationen. Enligt oss är det inte möjligt att säga fel, så länge du tänker på en sak: validering. Med validering menas att du ser personen och BEKRFÄTAR att hens känsla inte är felaktig. Men det betyder dock inte att du kan säga att det blir bättre, och att det finns hjälp att få.

Här ska vi ge er våra bästa och sämsta meningar att säga till någon som lider av psykisk ohälsa!

1. Världens mest underskattade mening = Jag vet inte vad jag ska säga/göra. I och med att du säger den meningen visar du att du ser personen, att hen har ont, och även att känslan finns där. Dessutom är du ärlig, då man ofta inte vet vad man ska säga eller göra, och så öppnar du för att personen i fråga faktiskt kan hjälpa dig och säga vad hen vill att du ska hjälpa till med. Det är dock viktigt att du är öppen för att göra just det som behövs hjälpas till med. Det är alltid bättre att säga den här meningen än att inte säga någonting alls, då tystnaden INvaliderar och förvärrar.

2.Världens vackraste mening = Jag kan inte bära dig, men jag kan hålla dig i handen. Även om vi vill hjälpa andra kan vi aldrig ta över smärtan som det innebär att må dåligt – hur mycket vi än vill. Personen kommer alltid behöva klättra i sin egen uppförsbacke i resan till psykisk hälsa, men du kan alltid visa att du springer bredvid och hejjar! Återigen validerar du personen, genom att visa att du förstår att det är tufft, men att det blir bättre.

3. Världens mest irrelevanta mening = Ryck upp dig, eller Det är en fas. Att säga någonting så dumt och invaliderande som ryck upp dig gör ingen gott. Det spelar ingen roll om du/någon inte vet varför/hur/när/vad en mår dåligt så GÅR det inte att rycka upp sig från någonting man aldrig valt. Vi KAN inte skammas för ett val vi inte tog. Dessutom går det inte att rycka upp sig om man aldrig ryckt ner sig.

Hade vi inte använt oss av de här meningarna själva i vår vänskap hade vi nog inte haft så bra relation som vi har idag. Vi vet att det GÅR att prata om psykisk ohälsa utan rädsla! och glöm aldrig; du kan aldrig förstöra, bara förändra! <3

/S & E

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..