Våga vara sjuk!

Jag fick panikkänslor i Stockholms kollektivtrafik av okänd anledning. dagens föreläsning åkte jag därför hem och vilade. Jag har kunnat jobba lite från sängen, men också vilat och druckit nybryggt kaffe.

Jag tänkte fortsätta lite på förra inläggets tema om att jag inte längre behöver sjukanmäla mig. Varför känner jag egentligen en frihet i detta? Under något års tid extrajobbade jag inom hemtjänsten. Jag minns ångesten som tillkom när jag skulle sjukanmäla mig för ångest, och jag kan fortfarande rabbla alla dessa ursäkter. ”Jag har precis spytt.” ”Jag fick hög feber imorse”. Jag blev till sist sjukskriven för min psykiska ohälsa. Det var min sjuksköterska som till sist övertalade mig – jag vågade inte ringa min chef i rädsla för att det skulle skada framtida jobbmöjligheter.

Ett annat exempel: när jag var 19 år blev jag beroende av det ångestdämpande preparatet sobril. Eftersom jag hade hög ångest men inte vågade sjukanmäla mig i mitt jobb på hemtjänsten så tog jag fler tabletter än jag brukade. Jag blev snurrig, ramlade i trappan på väg ut till cyklarna, stukade foten och åkte in till akuten. Jobbet fick reda på hur det låg till och fyra månader senare pratades det fortfarande om min fot. Aldrig nämnde någon något om mitt psyke.

Därför känner jag en frihet jag inte borde känna egentligen. Det ska inte vara så att du måste bli egenföretagare med din bästa vän som chef för att slippa ringa ångestfyllda lögnsamtal till din chef. Du har inte valt din psykiska ohälsa, och det är din arbetsgivares ansvar att inte ha fördomar om din sjukdom utan en medvetenhet att din ohälsa finns.

Så jag vill peppa er till att inte ljuga nästa gång. Säg som det är: du mår psykiskt dåligt och måste stanna hemma.  Det är inte ditt fel att du mår dåligt, oavsett om det är en förkylning eller depression. Det är inte konstigt eller fel att vara hemma när du är sjuk. Det är ansvarsfullt. Och glöm inte att du har rätt till ett ”Krya på dig” (för vi kryar alltid på oss!).

/S

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..