”nyttigt” vs. ”onyttigt”

Mat är alltid en central del i mitt och Siris liv. Förut handlade maten om kontroll, och fortfarande hamnar vi i perioder där hjärnspökena får bestämma. För det mesta handlar den nu om näring, eller snarare energi.

Jag har, som ni har fått läsa tidigare, de senaste 5 åren haft en väldigt komplicerad och framför allt kontrollerad relation till mat. En del av min psykiska ohälsa berodde på att mitt sätt att hantera min abstrakta ångest var att kontrollera det enda jag kunde kontrollera i mitt liv – vilket var maten. Jag svalt i perioder och kroppens reaktion och överlevnadsstrategi gjorde att jag också hetsåt ibland. Mina organ skrek ju efter näring. Socker, fett, kolhydrater, you name it. Den ville bara ha energi för att överleva.

Nu mår jag mycket bättre men har fortfarande en komplicerad relation till mat, jag låter den bara inte längre styra mig i min vardag. Jag vet att problemet inte sitter i vad, när, hur eller med vem jag får eller inte får äta. Problemet sitter ju i hjärnspökena och de får sig en daglig smocka i facet av mitt sunda förnuft. Till slut kommer de försvinna, de vet jag, och jag längtar.

Att prata om, sprida kunskap och framför allt NORMALISERA (obs ej avdramatisera) ätsörningar är verkligen någonting jag brinner för. Jag har skrivit mycket om det både här på bloggis och på instagram. En vinkel jag märker att jag ofta tar, är debatten kring vad som är ”nyttigt” och inte. För mig är det nämligen ”nyttigt” att äta en skål godis då och då, eller att köra på pannkakor med grädde och sylt tre dagar i rad, någonting som annars kanske skulle ses som ”onyttigt”. Vi måste komma ifrån tänket med vad som är ”nyttigt ” och ”onyttigt” för att komma ifrån känslan av skam och skuld, och rätt och fel. Som att det som enligt samhället ses som ”nyttigt” är ”rätt” och ”bra”, och det som anses vara ”onyttigt” är ”fel” och ”dåligt”.

Jag är ganska säker på att det inte är en enda människa på denna jord, i alla fall här i västvärlden, som har missat vad som anses ”nyttigt” och ”onyttigt”, även om man gjort allt i sin makt för att försöka koppla bort det. Att sedan dra argumentet att vi måste dela in maten i två kategorier för att folk ska lyckas hålla sig hälsosamma är livsfarligt. Det har nämligen ingenting med saken att göra hur ”nyttig” eller ”onyttig” man är för att vara hälsosam.

SÅ, vi drog för ett tag sen igång #pillerpasta. En hashtag, eller bara tankegång, kring vad som är HÄLSOSAMT för din kropp. Det kan vara smågodis, frukt, pasta, chiapudding, bovetegröt, glutenfritt eller söndagsbrunch varje dag. DU bestämmer, och DIN kropp behöver olika i olika perioder av livet. Det kan ingen annan säga någonting om!

PUSS

/E

LOADING..