Överlevarguiden #15

Om att läsa på. Och då menar jag inte att läsa på om allt. Speciellt inte bara det som uppfyller det negativa man tänker på/om/kring. Jag menar att läsa på om hur kroppen faktiskt fungerar.

Många som lider av psykisk ohälsa, och som inte lider av det för den delen också, letar ofta efter snabba svar (mer om det i #1 av överlevarguiden). Det är inte heller sällan man söker efter den orsak eller anledning som man själv tycker passar bäst in. Att man till exempel vid en panikångestattack tänker att kroppen är sjuk eller beter sig konstigt, att man vid annan ångest känner ont i magen och inte förstår varför, att man vid depression inte vet varför man är så trött eller att man vid utbrändhet tänker att man kan vila en vecka och att det sen borde gått över. Jag har varit där. Siri har varit där. Siri är fortfarande där ibland, och jag är världens snabbaste googlare.

Vi pratar hela tiden om att vi måste ställa om från svar till frågor och det passar lika bra in här som i allt annat vi gör. Läs därför på om HUR kroppen faktiskt fungerar. Varför hjärtat slår snabbare vid stress, varför tröttheten slår på vid depression, hur minnet påverkas av ångest och i vilken grad du behöver sätta dig in i din egen sömn för att få den optimala piggheten. Skippa det överflödiga om serotoninhalter och sockerfällan om du inte pallar det, men genom att förstå lite mer hur din kropp fungerar kan du få lite mer självacceptans över dina egna symptom och framförallt förståelse för vad du kan och inte kan styra över. Dessutom kan du visa att du vet bättre än alla de som bara säger ”ryck upp dig”.

Veckans läxa!

PUSS

/E

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..