Överlevarguiden #20

Veckans överlevarguide handlar om att förstå varför skammen och skulden som kan uppstå kring psykisk ohälsa ens kan finnas. Vi har gjort en ond cirkel som förklarar problemet och som bevisar att man aldrig ska känna skam eller skuld för att man känner skam eller skuld. Se det sågär:

Onda cirkeln består av 5 olika steg som efterföljs av varandra. Den onda cirkeln är en snöboll i rullning som kan vara svår att få stopp på. Fördomar, leder till normer. Normen leder till en tabu, tabut leder till tystnad och som en påföljd av tystnaden kommer okunskap. Denna okunskap leder i sin tur till samma fördom som cirkeln började med. Den onda cirkeln får konsekvenser så som mörkertal i statistiken, diskriminering, samt en skev bild av psykisk ohälsa i media. Framför allt känner många skam och skuld över sin psykiska ohälsa- inte konstigt när den onda cirkeln sprider så mycket okunskap.

Den onda cirkeln gör att vi kan förstå att psykisk ohälsa i vissa rum känns tabubelagt och svårt att prata om. Det är alltså inte konstigt att psykisk ohälsa kan kännas svårt att hantera, på flera plan.

 

Exempel: den onda cirkeln i samhället.

Fördomen: ”Ungdomar HAR det ju så bra nu för tiden. De kan alltså inte MÅ dåligt”.

Norm: Du förväntas vara må bra pga att vi allmänt har det så bra.

Tabu: Det känns skamligt att inte må bra eller ha allting under kontroll.

Tystnad: Man pratar inte om att livet kanske inte känns så roligt längre, eller att man inte mår bra, ÄVEN om man har allt man kan önska sig.

Okunskap: Skolan, jobbet, kompisar och familjen vet inte alltid om det. Man vet inte heller var man kan få stöd och hjälp för att förändra sin situation.

ondagoda-bild

 

Att skämmas över att man inte alltid mår bra ÄR inte konstigt, även om det är problematiskt. Vi är fostrade i ett samhälle där språket inte ens är tillräckligt utvecklat för att vi ska kunna sätta ord på våra tankar och känslor. Känn ALDRIG skam eller skuld över att du känner skam eller skuld. Det är inte DU som ska ta ansvar för vad samhället har skapat. Däremot är det bra att du uppmärksammar att samhället är knasigt. Men det är just samhället som behöver ändras på, aldrig dig.

PUSS

/E

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..