Överlevarguide #21

Vad gör jag om en vän får en panikångestattack? är en av de vanligaste frågorna vi får in. Det finns absolut saker du kan göra. Här kommer våra tre bästa tips.

Under panikångest förlorar många den normala rytmen i kroppen. Andning, rörelser och tal blir oregelbundet och okontrollerat. Här kan du som vän/anhörig/främling göra mycket.

1) Andas tätt intill. om du trycker din kropp som i en hård kram mot någon med panikångest och andas högt och demonstrativt med hela kroppen så hjälper du personen att få tillbaka en rytm och takt.

2) Stryk personen på armen/ryggen. Gör detta i en regelbunden och lugn takt, fram och tillbaka.

3) Hjälp personen att sträcka ut kroppen. Under panikångest går vi in i skyddsläge och kryper ofta ihop med kroppen. Vi klumpar ryggen, ligger i fosterställning eller håller hakan mot bröstet. Detta försvårar andningen. Du som står bredvid kan sätta dig tätt intill, ta en hand mitt på ryggen och den andra på den främre axeln. Tryck försiktigt på ryggen så den sträcks ut och hjälp till att trycka tillbaka axeln. Då blir det lättare att andas.

KOM IHÅG! Du behöver inte göra något av ovanstående om du känner att det är för obehagligt eller för mycket. Tipsen är något som underlättar och får attacken att gå över lite snabbare, men panikångest går alltid över, oavsett om du stryker på ryggen eller inte, så känn inte att du måste göra något du känner att du inte orkar eller vill. Panikångest i sig är aldrig farligt. Du kan heller inte som anhörig lösa problematiken, utan det finns bra professionell hjälp att få för att bli fri sin panikångest. Du kan aldrig bära någon, men du kan hålla i handen.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..