Hittat första anteckningen!

Snart får vi i Uppsala tillgång till journalen från psykiatrin på nätet. Hitintills har det ju bara funnits från den somatiska (fysiska) vården. Vi har varit engagerade i den frågan sedan starten av Pillerpodden, det tog 3 år men nu är vi alltså snart i mål. Anledningen till att den psykiska journalen inte har funnits tidigare byggde på en gammal syn på människor med psykisk ohälsa: att vi skulle vara sköra och inte veta vårt eget bästa och därför riskera att hamna i suicidala tankar om vi läste en text om oss själva.

Idag kollade jag och Emma den journal som finns, och där hittade vi båda två anteckningen från när vi sökte vård för depression (något vi gjorde på vårdcentralen, därför kan vi se den). Här är en bit från min journal:

”Känns tungt i skolan. Trött och har inte så mycket energi. Somnar bra men vaknar ofta upp på natten. Ångest som kommer attackvis, nu något glesare, ungefär var tredje vecka. Tänker ofta dystra tankar men inga självmordstankar. Svårt att fokusera och koncentrera sig. Svårt att känna glädje för saker som normalt engagerar henne. Har kontakt med kurator en gång per vecka på skolan och fokus där hur hon ska hantera vardagen. Har också en psykologkontakt på S:t Lukasstiftelsen som hon träffar varje eller varannan vecka. Gjort tester där som visat på depression. Önskar nu diskutera antidepressiv medicinering.”

September 2013. Jag hade helt glömt min nattliga ångest. Jag vaknade omkring 5 gånger per natt av att jag inte kunde andas.

Fortsätt ställ frågor till vloggen! Jag har fått in en hel del i DM på Pillerpoddens instagram, men spelar inte in förrän i helgen hade jag tänkt. Kram på er!

/S

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..