Bevis: julmaten är optimal för psyket!

Det cirkulerar så mycket skitsnack om mat nu inför jul. Jag var på ett träningspass där vi skulle göra rygglyft och ledaren säger ”tänk att det är en prinskorv du ska döda mellan skulderbladen!”. Det har snackats om julmyset i månader men när tiden äntligen är här får vi minsann inte mysa ifred utan att kompensera med ton av skuld på det redan sköra pepparkakshuset. (Läs mer om hur vi ser på ”nyttigt” och ”onyttigt” HÄR !)

Så, upp till bevis, tänkte jag. Och jag hittade bevisen. Skulden är FALSK och FEL. Jag har nu hittat julmatsingredienser som innehåller antingen trypofan, magnesium, melatonin, D-vitamin eller omega 3. Fem stycken grundbultar för ett friskt psyke! Så nästa gång du hör att du ska träna bort julmaten, eller tänka över antalet lussebullar – länka denna lista!

12 bevis på att julmat och julgodis boostar ditt psyke!

Saffran innehåller massor av tryptofan. Tryptofan omvandlas till seratonin i kroppen vilket är precis det som tillsätts (fast i en större dos såklart) i antidepp, då det är en av tre lyckohormoner i hjärnan.

Mörk choklad gör oss både gladare och lugnare. Låt aldrig någon klanka ner på din choklad.

Nötter”olja smörjer hjärnan- bildligt OCH bokstavligt!” sa en dietist till mig. Och det stämmer. Omega3 påverkar både serotonin och dopamin (ett annat lyckohormon). En näve nötter om dagen kan bland annat hjälpa oss minnas bättre.

Russin är både avkopplande och ökar vår sexlust!

Apelsin och andra citrusfrukter innehåller magnesium, tryptofan och melatonin. Melatonin gör att vi sover gott. Och som vi skrivit förut i överlevarguiden så är sömn en sårbarhetsfaktor för psyket.

Fikon är en av de frukter som gör oss glada. Banan ska tydligen vara allra bäst (även om fikon är juligare!)

Ägg innehåller tryptofan men främjar också dopaminet vilket håller oss mer skärpta och fokuserade.

Lax är min personliga favvo på julbordet och innehåller både omega 3 och d-vitamin! D-vitamin påverkar psyket i hög grad, och den stora källan är solen. Inte ens när solen lyser på vinterhalvåret är den stark nog för att ge oss vitamin. Vi måste alltså få den på annat håll.

Potatis gör oss mindre stressade och på bättre humör. Heja julbordet!!

Te och kaffe innehåller små halter av trypTofan, men ändock! Lite rödvin tillsätter också lite serotonin men OBS- över ett halvt glas påverkar psyket enbart negativt. Dock gör jag min egen tolkning här: en liten rödvinsglögg boostar en kall själ…

… framför allt om mandeln är i! Mandel innehåller magnesium som påverkar vår ångest, sömn och minne och har dessutom en stark koppling till vårt hormonsystem.

Så NJUT av myset. Allt mys är sunt, hälsosamt och gör oss bokstavligen gladare.

Puss från oss!

PSST..! Kom ihåg att mat som vanligt inte kan ersätta medicinering för psyket. Gå alltid först till en läkare om du vill förändra ditt psykiska mående. Du förtjänar att må ditt allra bästa!

 

 

LOADING..