Läppstiftskalan

När jag var 19 hade jag svårt att kommunicera om min psykiska ohälsa. Dels för att mitt mående var så svajigt från dag till dag, men också för att det inte fanns tillräckligt med ord för ångest. Det finns det fortfarande inte.

Jag började istället att kommunicera med mitt smink. För att folk skulle veta satte utan att fråga satte jag upp ett system. Ju rödare och mörkare läppar- desto sämre mådde jag. Detta kom jag att Emma att kalla för läppstiftskalan, och jag använder den fortfarande i perioder.

Läppglans= bra dag. Glanset är bra eftersom jag kunde ta av det lätt och måla på en starkare färg om det behövdes. Under den värsta tiden svängde mitt mående flera gånger om dagen.

Nude eller ljust= bra, men med en påverkad sårbarhetsfaktor, alltså att jag var trött eller bakis. 

Den här är ganska lik min egen färg. Jag har använt den mycket i höst vid det som jag och Emma kallar vardagsångest. Vardagsångest är den ångest som hela tiden känns men som ändå inte verkar hindra det vardagliga livet. Jag kan jobba, men det känns tungt att gå dit.

Här blir färgerna starkare. Ofta innebär det mycket ångest. Det har inte varit någon skillnad i mående beroende på om jag har röd eller rosa, det har skiftat efter känsla eller klädval. 

I slutet på våren bestämde jag och Emma oss för att skilja mer på vår vänskapsrelation och jobbrelation, vi tog till och med in en extra handledare (präst) för att hjälpa oss med detta. Detta har inneburit att vi aldrig pratar privatliv under dagarna om vi inte säger att vi ska göra det. Och ofta har dagarna dessutom börjat med en föreläsning eller ett möte, så möjligheten att prata om våra egna känslor har ibland inte funnits. Då har det röda läppstiftet har varit avgörande för mig att signalera att jag behöver hjälp eller stöd. För oss har det fungerat jättebra.

Så här mörkt har jag inte haft på länge, mest beroende på smak och att Emma måste måla på det för att det ska se någorlunda okej ut.

Vi kan kommunicera kring psykisk ohälsa, vi måste bara hitta våra egna sätt att göra det. Här är ett som funkat för mig.

Kram på er!

/S

LOADING..