Överlevarguiden #29

När vi föreläser för gymnasieelever låter vi dem nästan alltid att prova på hur det är att bryta normen i rummet. VI säger åt dem att ställa sig på stolarna och skrika. Ofta är de först lite tveksamma och den reflexiva reaktionen är ALLtid ”neeejjj hiihihjihohoi”, men vi säger åt dem att göra det fast det känns konstigt. Efteråt är nästan alla fnissiga och pratiga. Precis som det är att skrika i ett rum, där man aldrig trodde att man skulle skrika, är det att bryta tabut kring psykisk ohälsa.

Det kanske inte alltid är lika lätt att prata om psykisk ohälsa som det är att stå å en stol i ett klassrum och skrika, men det påminner eleverna om att det GÅR. Det GÅR att skrika på en plats där skriket egentligen inte hör till, och det GÅR att bryta tystnaden tillsammans. Dessutom känns det alltid bra och skönt när det är gjort.

Veckans överlevarguide handlar om att att skrika. Att skrika allt man har rätt ut, eller i en kudde är vårt söndagstips till er. I början kan det kännas skitkonstigt, och det kan kännas läskigt att släppa ut allt. Men tänkt bara på hur sjukt det är, att vi inte ens kan skrika allt vad vi har, för oss själva. En av våra mest naturliga reaktioner är att skrika och nu har vi kommit så långt att vi börjar nöta bort den reaktionen, för att samhället säger åt oss att vara tysta. Nä, ingen mer tysthet nu. Skrik, skrik, skrik!!

PUSS

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..