10 saker du kan göra när en vän mår dåligt

Att se en vän må dåligt är verkligen inte lätt och det finns inga rätt eller fel i relationer. Däremot finns det en del tips som vi har lärt oss längs vägen när vi båda mått dåligt i perioder. Här kommer våra 10 bästa!

ETT: Fråga. Ofta tänker vi ”vad ska jag säga?”- säg precis det. Jag vet inte vad jag ska säga, eller göra.

TVÅ: Låt din vän tänka efter när du ställt frågan, det ger utrymme för självinsikt. Kanske vill din vän prata, eller inte alls. Lämna det beslutet till din kompis!

TRE: Erbjud alternativ. Säg vad du kan göra. Kan du underlätta rent praktiskt? Följa med någonstans eller laga mat

FYRA: Men, lova aldrig mer än vad du kan! Det kan leda till oönskad press hos dig och besvikelse hos din vän om du inte kan hålla det du lovade för stunden.

Siri med Kakan, vår tredje kompanjon

FEM: Sätt din gräns för vad du orkar. Om din vän vill att du lagar hens mat och du inte har tid eller möjlighet till det, våga säg nej. Erbjud istället ett annat alternativ. Ni kanske kan skriva en handlingslista ihop?

SEX: Lyssna. Det är aldrig din uppgift att lösa dina vänner psykiska ohälsa, däremot kan vi lyssna om våra vänner vill prata. Säg att du vågar höra.

SJU: Bemöt med spegling. Berätta vad du hör. På så sätt visar du att du lyssnar, och validerar (bekräftar) din väns känslor. T.ex. ”Jag ser att du ser ledsen ut.” eller ”Det låter supertufft!”. Berätta för din vän att en känsla aldrig ljuger, och att det är okej att känna. Vi är aldrig ensamma med våra tunga känslor, det kan vara skönt att höra.

ÅTTA: Bemöt med en utzoomning. Visa att det finns flera perspektiv. I ångesten är det lätt att tvivla på sina förmågor och ibland se att saker och ting fixar sig och att man kommer må bättre. Det kan du bidra med!

NIO: Säg inte bara att du finns där, visa det istället. Skicka ett sms dagen efter, eller skriv och fråga hur det går när din vän ska göra det där som ångesten kanske triggades av. Att vakna och ha ett ”Idag tänker jag på dig lite extra! <3 ” på sms kan betyda precis allt vissa dagar.

TIO: Glöm inte att ta hand om dig själv. Det är såklart tufft att se någon man älskar ha det jobbigt. Det är lätt att bli självkritisk när du upptäcker att du faktiskt inte kan rädda personen ur smärtan. Men vet du vad? Det är inte din roll. Då hade varken psykologer eller läkare haft ett jobb. Du kan inte lösa, men du kan lyssna. Du kan inte komma med svar, men du har frågor. Du kan inte lova stort, men du kan erbjuda smått. Och så det allra viktigaste: du kan aldrig förstöra, bara förändra. Var stolt över dig själv.

PS! Du behöver inte vara den vännen som pratar om allt. Kanske är du den vännen som får andra att skratta och slappna av. Det är fantastiskt! Försök inte bli någon annan, du räcker till som du är.

  1. Åååh, det här inlägget prickade så jävla rätt, precis som den här veckans podd (som jag redan lyssnat om två gånger..)!! Tack! ❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..