Överlevarguiden #34

När jag satt och funderade på vad jag skulle skriva som överlevarguide den här veckan, kom jag på att gå tillbaka och se vad vi har skrivit tidigare. Jag kom till den allra första överlevarguiden och såg att den är helt fantastiskt!!?

Varför inte köra en favorit i repris? xDet här är vår guide för dig som lider av ångest, och vi håller fortfarande med de tips vi skrev om för snart ett år sedan!

ETT: Hitta en position som är tillräckligt skön för att du ska kunna vara där ett tag. Du kan ligga, sitta, stå eller springa.

TVÅ: Hitta din andning. Du kan till exempel göra 4-6-övningen (du räknar till fyra samtidigt som du andas in, och sedan räknar du till sex i samma takt samtidigt som du andas ut). På så sätt gör du motsatsen till hyperventliering (som ofta uppkommer vid panikattacker). Fler exempel på andningsövningar finns i avsnitt 140 av vår podcast Pillerpodden

TRE: Stimulera dina sinnen. Baka, rita, lyssna på musik eller städa. Gör någonting där du spetsar alla sinnen, då flyr du inte ångesten, men du distraherar den.

FYRA: Hitta en ”snuttefilt” att ta till vid nödlägen. Det kan räcka med att du vet att du har ångestdämpande med dig i väskan för att du inte ska få panik. Var dock noga med att snuttefilten bara används när det verkligen behövs. Annars kan den ”laddas med ångest” så att den istället blir destruktiv, än lugnande.

FEM: Hitta DIN ångest. Vad ÄR ens ångest för dig? När går din gräns?

SEX: Alla vill vi leta svar på frågorna ”hur”, ”var”, ”när” och ”varför”, men var medveten om att dessa frågor inte alltid kan svaras på i stunden. Släpp dem i din ångest och ta hand om det senare. Det är tillräckligt jobbigt att ha ångest – du ska inte behöva svara på varken dina egna eller andras frågor då.

SJU: Var medveten om att det finns lika många sorters ångest som det finns människor. Du kan inte förstå någon annans känsla, lika lite som någon annan kan förstå dig.

ÅTTA: Du har inte ansvaret för att andra ska förstå! Det är inte din skyldighet att utbilda andra om psykisk ohälsa, du har nog med ditt!

NIO: Hitta dina ord. För att du ska kunna prata om dina känslor (vilket är det BÄSTA tipset för att det ska blir bättre), måste du hitta dina ord. Vi har till exempel flera ord för olika ångestar. Vardagsångest, hemlös ångest, projicerad ångest och panikångest är exempel på ord som beskriver våra olika känslor.

TIO: Sist och kanske viktigast av allt, är att du måste förlåta dig själv för alla ”misstag” (hatar ordet misstag, för det finns ju inga egentligen) du gjort på ovanstående lista. Döm aldrig dig själv eller din psykiska ohälsa. Du har aldrig inte gjort ditt bästa!

PUSS!

/E

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..