Är fifty shades of gray serien feministisk?

Det här är inte en diskussion om fifty shades böckerna och filmerna är bra eller inte. Det är en smaksak. Kanske tycker du om  sättet som EL james skriver på, inte gillar skådespelarna eller är mer av en thriller brud. Det spelar lixom ingen roll. Det jag vill diskutera är om serien är positiv för kvinnan eller nedtryckande. Jag tycker att fifty shades of gray är feministisk. Jag tycker att serien är att gå i rätt riktning. Här är varför.

För det första är det en bok skriven av en kvinna för kvinnor. Jag tycker inte man kan ignorera det faktum att böckerna blev en sådan stor succé. Det måste säga något om vår samtid. Man kanske ska fråga säg varför böckerna blev så framgångsrika. På något sätt måste det ju bero på att vi har varit många som har varit svältfödda på erotik. Eller kanske mer rättigheten till erotik. Serien har ju på något sätt öppnat upp för en konversation om sex. Jag menar, igår satt jag i en biosalong till 90 procent fylld med kvinnor och kollade på fifty shades darker och det var ingen big deal att det var 50 procent sex.

Sen förstås kan man tycka att det finns en problematik i att karaktärerna är stereotypisk manliga och kvinnliga. Samtidigt känns det väldigt icke feministiskt på ett sätt att en kvinnlig författare ska ha högre krav på sig gentemot en manlig. Vem ifrågasätter James Bond filmerna till exempel?

Jag kollade lite på klipp och sånt för att få en bättre bild hur man har pratar om serien i media. När jag hittade klippet nedan kunde jag inte hjälpa att bli så arg.

Okej, först och främst vem frågade programledaren vad han tycker? INGEN. ”Varför läser kvinnor det här” Därför att dom vill. Varför måste då en gubbe lägga sig i. Sen tycker jag att frågan om fin och fulkultur blir relevant i denna diskussion. Varför är litteratur med målgruppen kvinnor alltid tittade på som sämre? Böckerna säljer ju. Så nått rätt måste ju författarn gjort. Sen behöver du inte gilla det. Jag menar, jag har inte läst sista boken därför att jag hellre läste annat. Böckerna är inte några personliga favoriter man självklart måste man ju konstatera att böckerna har älskats av miljontals läsare. Är inte det ett ganska bra betyg på en bok?

Tillslut kommer man fram till att kan man inte bara få titta på en erotisk film utan att det ska behöva ifrågasättas? Kan inte en kvinna få leva lite?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..