Tjejgym??

Det mekaniska ljudet från löpbanden som är igång och dova dunsar för varje gång en fot slår i maskinen hörs över musiken ifrån högtalarna. Att the weekends I feel it coming mer är som bakgrundsmusik på en frisörsalong än dunkande som på ett dansgolv är för att motionärerna ska kunna lyssna på egen musik i hörlurar. Ett helt vanligt gym. Du skulle kunna befinna dig på vilket gym som helst i Sverige. Samma sterila miljö med ett tjugotal maskiner och några inspirerande citat på engelska uppklistrade på väggarna. Det enda utmärkande är den blåa skylt som sitter uppsatt precis utanför dörren som leder in till gymmet. Tjejgym står det med stora orangea bokstäver.

15 minuter tidigare. Klockan är strax efter tolv och det är bara ett fåtal motionärer som tagit sig till Fitness 24 Seven i Gamlestaden. I receptionen förklarar anläggsansvariga Nahila för en potentiell motionär på telefon hur det fungerar på träningsanläggningen. Någonstans längre in hörs ljudet av en duns när någon släpper en vikt på golvet.
– Vi har stretching rum och tjejgym också, berättar Nahila för personen i telefonen. Hen vekar inte så intresserad av detta då samtalet avslutas kort där efter men efterfrågan av tjejgym är trots detta mycket hög.
­– Idén bakom tjejgym var främst då det var en stor efterfrågan på det, berättar Nahila när hon lagt på. Du kan byta om i omklädningsrummen runt höger om du vill, fortsätter hon och pekar längre in i lokalen.

Ombytt och klar. Nahila visar vägen förbi automaten där man kan köpa energibarer och drycker i sann gym anda. Utanför avdelningen tjejgym står en kortläsare som bara gör det möjligt för kvinnor att komma in i denna del av gymmet. å on släpper en vikt op golvet. ocksstans längre in i anläggningen hörs ljudet av en duns när nägon släpper en vikt op golvet. Enligt Natalia finns det olika anledningar till att en del av de kvinnliga motionärerna på gymmet vill träna separat från män. Det kan handla om att man av religiösa anledningar vill träna enbart med kvinnor. En annan vanlig orsak är en känsla av otrygghet när man vistas på gymmet sena kvällar då anläggningen är obemannad. Hon menar även att den finns en rädsla för sexuella trakasserier som gör att man väljer tjejgymet.

– Sexuella trakasserier just mot kvinnor i gym är ganska vanligt. En kille skulle kunna tänka sig ta friheten att vilja visa en tjej hur man använder maskinerna och sånt utan att hon frågat efter denna hjälp.

Tillbaka till rullbanden. På rullbandet. Ett steg hela tiden framför det andra. På bandet bredvid ställer sig en kvinna och börjar trycka på knapparna. Bandet sätter igång. Snabbt tar hon snodden av handleden och sätter upp sitt hår i en bulle uppe på huvudet.

– Varför har du valt att träna på ett Tjejgym?

– Det känns skönt att kunna träna ifred utan att någon tittar, förklarar hon.

Sen sätter hon i hörlurarna i öronen och musiken läcker ut från de små vita hörsnäckorna. Men inte tillräckligt högt för att man ska kunna utgöra vad det är för musik hon lyssnar på.

Tillbaka i omklädningsrummet igen för att byta om till vanliga kläder. På bänken som står längs med skåpen står Tora för att nå upp till det översta skåpet. Hon puttar med båda händerna in sin svarta träningsväska i skåpet och stänger det. Metallen som möter metall uppger ett högt klingande. Hon ska använda tjejgymet. Hon berättar att hon väljer tjejgymet eftersom hon känner sig tryggare där och slipper blickar från män som kan göra henne obekväm. Men hon ser också en problematik med tjejgym.

– Speciellt i början blev jag väldigt irriterad över att det fanns en uppdelning eftersom det finns många individer som inte identifierar sig som endast man eller kvinna, säger hon.

Tjejgym verkar alltså vara en lösning på ett problem som kvinnor upplever i så kallade vanliga gymmiljöer. Men är det en bra lösning att separera kvinnor och män i gymmiljön för alla?

Tuuuut. En första signal går fram. Och så en andra.

– Hallå?
Signe, som befinner sig på andra sidan luren, är genusvetare och har i flera år forskat om jämställdhet. Framför allt har hennes forskning handlat om transpersoners livsvillkor. Hon menar att det finns en risk att personer som identifierar sig inom denna grupp kan känna sig utestängda i och med tjejgym.
– Det finns en risk att man stänger ute fel personer, berättar hon över telefon.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..