Allt du behöver veta om BHA och AHA-syra!

Ni vet när hudvård bara var en mjukgörande kräm. Så är det inte längre, nej nej! Det är en hel vetenskap. Därför kan det vara behövligt att titta närmare på vissa begrepp för att verkligen veta vad det faktiskt är man använder på sin hud. Idag ska vi prata syror(woop woop!) Mer specifikt BHA och AHA-syra. Vad är det för någonting? Och när ska man använda vad? Så många frågor, så många produkter att ha koll på…

Vad är BHA-syra? Beta Hydroxy Acid (som BHA är en förkortning för) är ett annat namn på salicylsyra. Varför måste jag ha koll på alla dessa namn då? Jo, därför att det ibland står BHA och ibland salicylsyra på produktförpackningar och då kan det vara bra att veta att det är samma sak. Det denna syra gör är att den exfolierar huden och gör att du blir av med gamla hudceller. BHA-syran är optimal om du vill behandla pormaskar och finnar eftersom syran kan tränga in i porerna och lösa upp allt smuts som täpper till och skapar problem. Därför kan regelbunden användning av salicylsyra göra att du blir av med alla dina spots. Viktigt är dock att veta att BHA-syra gör huden mer solkänslig och ska därför användas sparsamt på sommaren. Du ska också alltid applicera solskyddsfaktor för att skydda huden, som nu är lite extra känslig, mot solen. (MEN, SPF använder du väll alltid ändå?)

BHA Produkter:
Djuprengörande ansiktsvatten, 59kr, Apoteket
2% BHA Liquid, 369kr, Paulas Choice
Daily Superfoliant, 569kr, Dermalogica

Vad är AHA-syra? Alpha Hydroxy Acid( som, ni gissade rätt, är vad AHA står för) är ett samlingsnamn för syror som alla har ett naturligt ursprung från sockret i olika växter. De mest effektiva AHA-syrorna är glykossyra och mjölksyra. Två av AHA-syrans främsta funktioner är att exfoliera och boosta med fukt. Har du torrhud är det därför smart att exfoliera med AHA-syra eftersom syran binder fukt. Den största skillnaden mellan BHA och AHA-syra är att BHA är fettlösligt och AHA vattenlösligt. Att BHA-syran är fettlöslig gör att den kan tränga ned i porerna och exfoliera bort talg och annat slagg. AHA-syran håller sig bara på ytan av huden.

AHA produkter:
Rejuvenating Treatment Masque, 229kr, Exuviance
AHA-peeling ansigtsmaske, 229kr, Argador
AHA & Jojoba peeling, 169kr, Maria Åkerberg

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..