Spikmatta – hit or miss?

spik-1024x683
Kommer ni ihåg att spikmatta var årets julklapp för några år sedan? Nej, inte jag heller. Och aldrig trodde jag nog då, en jul för många år sedan, att jag så småningom skulle testa att ligga på spikar. Men det är också en av fördelarna med att ha en rökelsebrännande och yoga görande syster: man får testa nya saker! Så när hon kom hem med en spikmatta för några månader sedan var det ju bara för mig att vackert lägga mig på den.

Och det är förvånansvärt härligt att ligga på en matta som trycker in små taggar i ryggen på dig. Tydligen (om mitt googlande visat sig stämma) är spikmattan ett väldigt bra sätt att stressa ned eftersom blodcirkulationen ökar vilket i sin tur gör att musklerna slappnar av. Desto mer stress i kroppen du har, desto mer avslappnad blir du av mattan. Att ligga på mattan gör även att kroppen skickar signaler till hjärnan via ryggmärgen (ohhh så vetenskapligt) som i sin tur utsöndrar endorfiner! Du får alltså samma effekt av att ligga på mattan som du får av en riktigt tufft träningspass. Ja, du får gråta av lycka!

Gör det inte ont då är ju en klassisk och rimlig fråga att ställa sig såhär i början av tredje stycket? Ja och Nej. Det känns och kan göra ont fast på ett skönt sätt.Känslan i kroppen går närmast med att beskriva som om man får en riktigt hård massage. Fast taggigare. Ett tips är att ibörjan lägga något emellan dig och mattan (som en handduk) för att vänja kroppen. (Obs: bli inte livrädd efteråt om du är helt prickig på ryggen, everbody who lies on a spikmatta is!)

Hur länge ska man ligga på mattan? Ibörjan räcker det med 10-15 minuter för att känna effekt men efter att du vant dig kan du ligga upp emot 40minuter. Mattans 6000 spikar hinner då utföra sin akupunktur! Sen känner man sig också som hälsofanatiker när man tar fram sin matta och lägger sig på den. Nya upplevelser… How interesting…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..