En nybörjares guide till hudvård: Exfoliering

Det känns spontant som att måndagar är en väldigt bra dag att ta saker back to basic och därför kör vi idag del två av nybörjarens hudvårdsguide. Känner du att oj,oj,oj detta har jag minsann missat? Då kan du kika på del 1 (som handlar om rengöring<3) HÄR!

exfolierng1

Och just det. Jag ville också bara nämna igen att självklart är detta min take på hudvård och exfoliering som jag kommit fram till efter pinsamt många googlingar men om du gör på ett annat sätt som funkar för dig: tumme upp!

Först och främst finns det två olika typer av exfolierings former som är bra att känna till: Mekanisk och kemisk.

Mekansik exfoliering är old school varianten som ofta har sin peak när man är sådär 15år och köper en ansiktsscubb på Ullared. Nu kanske jag fick det att låta som om jag har något emot exfolieringar med små gryn i men njaaee, så är inte fallet. Men jag tycker att man ska vara lite försiktig med den mekansikt exfolieringen. Vad den gör är att den (försöker komma på bättre ordval men misslyckas) river bort döda hudceller vilket är effektivt men man får vara försiktig så att man inte tar i förmycket och skadar huden. Ett härligt exempel på en mekansik exfoliering är Foreos Luna. Det är min absoluta favvo.

Sen har vi ju då kemisk exfolierng. Här är det syror som går ner djupare i huden och snabbar på cellförnyelsen som leder till att man blir av med alla döda hudceller. Vi har tillexempel salicidsyra som går ned på djupet i porerna och löser upp smuts och annat härligt. Men kemiska exfolieringar som salicidsyra, eller peelingar som det också kallas, kan ha en uttorkande effekt på huden så det gäller att verkligen välja en syra som passar din hudtyp. Vill du läsa mer om olika syror? Gör det här! Några exempel på härliga peelingar är 2% Bha Liquid från Paulas Choice eller Daily Microfoliant från Dermalogica.

exfoliering2

Hur ofta ska jag exfoliera? Det beror lite på vilken typ av hud du har och vilken typ av produkt du använder. Vissa exfolieringar, så som min min favvo från Dermalogica, rekommenderas att användas varje dag medan andra produkter bara bör användas ett par gånger i veckan. Använder du en syra, som tillexempel bha, för att exfoliera kan du köra på den varje kväll eller mer sällan beroende på hur din hud fungerar och reagerar. Blir huden röd flammig, få utslag eller liknande har du gått overboard med exfolieringen.

Är det något speciellt jag bör tänka på? SPF! När du exfolierar ansiktet tar du bort lite av hudens naturliga skydd mot solen. Det låter värre än vad det är. MEN, det är jätteviktigt att du skyddar huden varje dag med solskyddsfaktor! Alla säger efter mig nu: SPF! SPF! SPF!

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..