IT’SINYOURHEAD

 

Hey. Detta inlägg kommer säkert väcka reaktioner, positiva som negativa, och det räknar jag med. Det är bra att diskturera, ha olika åsikter och synvinklar. Here it goes.

Det pratas ÖVERALLT om hur vårt ideal förändrats, och då syftar jag till kvinnokroppens utseendeideal. Högt och lågt diskuteras detta ämne, och det påstås att det blivit sjukare och smalare ideal än någonsin. Detta kan jag hålla med om. Dock påstås det att det är SAMHÄLLETS fel, det är MEDIAs och de stora MODEMÄRKENAs fel att dessa ideal existerar. Här sätter jag ner foten, och säger som så här: idealen sitter i våra egna huvuden, och det är även där de är skapade. Visst att samtalen pågår i media, men vem är det som början satt press på oss? Jo, vi kvinnor. Vi har hyllat en viss kroppsform, vi har sett upp till smala tjejer, vi har gjort dessa ideal till något attraktivt för modevärlden, något vi alla kvinnor ser upp till, något som säljer.

Vissa individer är starkare än andra. Vissa orkar att stå emot denna ”press” från ”samhället”….i själva verket handlar det om att dessa starka personer är trygga i sig själva, och bearbetat bort alla negativa tankar.

Jag påstår, med risk för att få mycket kritik, att genom att manipulera vår egen hjärna, så försvinner dessa luftslottsideal. De existerar inte…bara i våra egna tankar. Dessa tankar har SKAPAT ett stort samhällsproblem, en individuell tanke som i sin tur lett till dagens kollektiva ideal.

Så nästa gång ni skyller på Samhället eller media. Se till att försöka ändra er själva inifrån. Vi människor har makten att styra över hur vi tänker och känner. Oavsett om ni inte känner så, så går det att tvinga sig själv att tänka positivt, eller på ett annat sätt.

Ni som nu redan börjat fila på en negativ kommentar att det inte går att säga så här för att det är synd om dem som är ”svaga” psykiskt och inte är så trygga i sig själva: Om man jobbar tillräckligt hårt, så kan vem som helst, svag som stark, ta kontroll över sitt egen tänkande. 

Detta är är inget kränkande inlägg för er som känner en press på ideal. Jag själv lever till viss del efter dessa ( och jobbar varje dag att skaka av mig dessa påhitt, och har kommit en otroligt bra bit) men det jag vill få fram är att vi måste sluta skylla ifrån oss på kollektivet. Om alla hade ändrat sina egna uppfattningar, så hade det inte funnits en gemensamt sjukt ideal! Förstår ni hur jag menar?

Det är enkel matematik. Ta bort alla negativa tankar, och idealet slutar existera.

Skapa dina egna ”ideal”, du har makten att styra över dig själv. Du har rätt till att se ut precis så du själv vill. Allt annat är underkastelse av en större massa. Skruvade ideal är skapade av många enskilda individer tillsammans. Starta ditt eget synsätt redan nu, efter att du har läst detta.

KRAM PÅ ER!

Google translate here =) xx

 1. På ett sätt förstår jag hur du tänker, men jag tror inte att du tar det ett steg längre. Jag har inga problem med att modellerna är hur smala som helst, tycker att det ser fruktansvärt ohälsosamt ut. Men varför gör dom det då? Om det inte är ett ideal, varför ser då alla modeller ut som stickor? för om man inte är det blir man ju stämplad som någon slags plusmodell. Modellerna bär ju kläder man ska bli sugen på att köpa, därför fixerar man sig ju på kroppen kläderna sitter på, eller hur? man vill ju att de ska sitta bra på en själv. så jo, jag tror att människor hade tänkt annorlunda om modellerna hade sett annorlunda ut, det är min åsikt.

  1. Självklart hade människor tänkt annorlunda ifall modellerna varit annorlunda, det är ju det jag menar. Det är en cirkel vi skapat själva. Dessa modeller är valda av oss kvinnor, av en stor gemensam grupp, inte alla kvinnors åsikter, men majoriteten. Så om vi tänker om, och slutar gilla dessa ideal, så komemr successivit hela samhället/modevärlden också göra det :)

  1. Ätstörningar är en sjukdom, inte ett ideal…så det har med psykiska djupa problem. Ett svårare läge, svårare att greppa och förklara. Har inte med den diskussion jag fört ovan, jag syftar till ”friska” unga tjejer.

 2. Tusen takk for bra innlegg, ble utrolig inspirert da jeg leste det!
  Go girls!
  Utrolig kult bilde!! Hot!!

 3. GOD, What a cool photo! Love this post, even if google translate might have translated a bit weird. love your block u rock girl! love from Spain

 4. Bra inlägg, bra tankar!
  Håller med om det mesta. Speciellt att vi kan styra våra tankar!
  Var på en jätteintressant föreläsning en gång som liknar detta tänk, att vi är ansvariga för hur vi reagerar, vi väljer skälva vad som är bra och dåligt, vi styr , kan styra allt!!! kram o tack för en bra blogg!

 5. Detta är inte kritik på något sätt utan jag tycker självklart du får se ut hur du vill. Men jag undrar hur du tänker kring att du själv ser ut och vad jag uppfattat det som – vill se ut som dagens idealkropp? Dvs mycket smal? Då har du ju inte ändrat ditt tänk utan din kropp! Så att du ska passa.

  Det är väl mycket lättare att vara nöjd med sin kropp om man dagligen får bekräftat genom media att man ser ”rätt” ut?

  Själv är jag knappast idealsmal men jag bryr mig väldigt lite för jag tycker inte det är en kvinnas uppgift att vara snygg. Därför fokuserar jag på att vara lycklig istället :) mycket roligare!

  1. Jag förstår din tanke. Men grejen är den att jag är normal för mig själv. Vissa tycker jag är för smal, vissa för tjock. Men bryr mig itne, utan hittat en vikt/size jag trivs med. Har testat alltifrån 52-68 kg och trivs som allra bäst på 56-58 kg som jagligger på nu. Vikten spelar visserligen ingen roll, men är en riktlinje på vad jag trivs i. Har aldrig varit så här nöjd. Och tycker inte att min kropp liknar idealkroppen….alltså det där pinnsmala. Har ju kurvor och ett ”normalt” bmi, inte undervitkig :) Så tycker allt att jag kan uttrycka mig inom detta ämne :) kram!

 6. Hej! Brukar aldrig kommentera din blogg annars ytrots att jag kikar in här dagligen men jag tycker verkligen om när du skriver sånna här diskussions inlägg, du har så bra åsikter och du så bra sätt att framföra dem på :) Du är en bra förebild!

  Och till inlägg så håller jag med om de du skriver! När jag slutade bry mig alla andras åsikter, samhällets ”åsikter,ideal” Så blev jag helt plötsligt lyckligare än någonsin och insåg för första gången hur jag fänglsat mig själv i mina egna tankar om hursaker och ting borde va..

  kram!!

 7. Jag tycker likt dig att det är ganska självklart att idealen ursprungligen kommer från oss, men att de främjas av företag som inser lönsamheten i kvinnors osäkerheter, genom t.ex. media, och därmed förvärras (Åh, se detta: http://www.youtube.com/watch?v=1ujySz-_NFQ). Detta försvårar en förändring, även om det rent teoretiskt ligger i våra händer egentligen.

 8. Grymt bra skrivet!! Håller med till 100%. Det är bara en själv som kan ändra sina tankar och sitt beteende!!
  YOU GO GIRL!!

 9. Riktigt bra Frida! har aldrig tänkt på det på det sättet innan men nu när du lägger fram det så bra så är det så självklart. jag har själv fått terapi i form av KBT så jag vet precis hur stor påverkan sättet vi tänker på gör. inte lätt att ändra men kan man principen med KBT så har man en sådan grym makt över sig själv! tack!

 10. Så rätt tänkt Frida! Vad duktig du är på att föra fram din åsikt skriftligt! Jag håller med till hundra procent och angående dessa själar med ”svagt psyke” så kan ju vi med lite starkare psyke dra vårt strå till stacken genom att skapa en hälsosammare syn på kvinnan och hennes kropp. Vad nöjd jag blir när någon som du, som har många läsare och där med lite makt att påverka, tar ton för dessa ”problem”!

 11. Håller med, bra sagt Frida! :) Dock har jag funderat på en sak, många av de kläderna som skapas i dagens samhälle görs för att passa smala personer osv. Det är svårt att kunna vara sig själv om det inte finns kläder som passar och är snygga för lite större personer. Tycker det borde ändras lite, sjuk syn vi har på idealen i samhället!

 12. Du verkar helt ha missat att vi lever i en mansdominerad värld. Det är inte kvinnorna som formar världen ensamma, utan genom tiderna har männens åsikt varit mer betydande och slutgiltig. Även modeindustrin domineras av män. Genom att säga att det modellidealet endast lever i våra tanker så avsäger du männens ansvar i att skapa ett sunt samhälle. Vårt tänkande är inte en separat enhet som vi kan ta full kontroll över och sedan bortse från vad samhället säger. Det är helt omöjligt. I många samhällen är det fult att vara mörk, är det också något som bara existerar i våra huvuden? Nej, det är normer som skapats genom år. Det krävs nog en starkare kvinna, en svagare man och en klokare människa för att uppnå ett samhälle utan ideal.

 13. Håller verkligen med! Du anar inte hur härligt det är att få läsa vad du skriver, hur bra det får mig att må. Tack!

 14. sjukt sexig bild!!
  jag står bakom dej när det gäller dina åsikter, sin egena kropp och sitt ideal är något som bara vi själva kan styra och bestämma om det ska ändras! dags för oss tjejer och stå på oss lite tycker jag, träda fram och inte gömma oss bakom en modeblaska!!
  ha en bra dag :)

 15. Jag antar att du tror på fri vilja? Jag gör tyvärr inte det och jag tror heller inte på att människan är så pass psykiskt stark/utvecklad ännu att vi kan styra över vårt eget välmående. Tyvärr existerar idealet redan och vi unga tjejer som växt upp med det kommer nog alltid tyvärr att ha det som vårat ideal. Dom unga åren skapar oss, men kanske har nästa generation en chans att få skapa andra ideal att följa.
  Sen så är det en väldigt fin linje, För smal, bantar, äter rätt och så, som du själv säger är du nöjd med att väga ca 58 kilo. Hur vet du att du inte lyder under idealet och undermedvetet vill vara så smal som du faktiskt är? Det jag menar är att du är ju praktiskt taget idealet i egen hög person och enligt min teori (se ovan) så har varken du eller andra tjejer själva valt vad de anser vara vackert? Samhället och våra psyken gör det valet åt oss.
  Men fint att du uppmärksammar problemet, det behövs från någon (annan än kissie) med lite inflytande bland unga tjejer!

 16. Det är som att säga att krig bara finns i våra huvuden. Det ligger ju lite mer bakom. Du är naiv.

  Som några redan har skrivit. Varför tycker du att det är fint att vara smal? Varför trivs du på det sättet? Hade du velat vara smal om du bodde i stammarna i t ex Afrika där det är vackert att ha hull på kroppen. I don’t think so. Konstigt perspektiv tycker jag. Har lite svårt att relatera till dina tankegångar.

  1. Men snälla, fattar du inte?! Det handlar inte om att tycka det är fint att va smal osv, utan att så SJUKT många skyller ifrån sig på media, istället för att ta tag i sina egna tankar, blanda inte in kultur, Afrika i detta för guds skull. Jag pratar om KONTROLL över vårt psyke. Sen får man tycka vAd man vill. Kalla mig inte naiv när du inte ens kan tolka texten rätt.

 17. Skrev ett långt inlägg som inte kom fram.. skit också. Hur som, min poäng är att jag önskar att alla människor börjar tycka att ALLT är vacker, tjockt som smalt. Tummen upp för att gilla alla olika kroppsformer, även oss smala som allt för ofta får skit för att vi är just smala. Kram till dig vackra människa.

 18. Skriv din kommentar här!Skrev ett långt inlägg som inte kom fram.. skit också. Hur som, min poäng är att jag önskar att alla människor börjar tycka att ALLT är vacker, tjockt som smalt. Tummen upp för att gilla alla olika kroppsformer, även oss smala som allt för ofta får skit för att vi är just smala.

 19. Helt rätt man styr sinnet, sitt liv och sitt ideal själv bara man inser att man gör det. Det är ju ditt liv så varför skulle någon annan bestämma, skapade själv ett sjukt ideal förut med ätstörningar men det var ju bara mitt fel och endast min väg att ändra det och det går bara man kämpar tillräckligt hårt och släpper kontrollen. Sjukt snygg bild btw!

 20. jag har skrivit om hur jag vill att idealet i världen ska se ut, på min blogg! läs matildaoster.devote.se , inlägget heter ”strong is the new skinny” , hoppas du läser och gillar :) jag tänker som du !! kram

 21. Det märks at du inte vet vad genus är och vilka kontexter som påverkar oss. Kom tillbaka när du vet vad du pratar om och som tur är kommer du väl läsa beteendevetenskapliga grunder där genus ingår så du fattar hur konstigt du skriver! puss

  1. Genus? Det har väl inte med detta att göra! Har massor av nyttiga och intressanta tankar i texten, ta in lite istallet för o va nån jäkla feminist

  2. Efter att ha skrivit en text om att kvinnor borde bli starkare är det bara tragiskt att du använder ordet feminist som ett skällsord. Och jo, det du skriver har enbart med genus att göra; våra sociala kön. De är genus som formar och urskiljer hur män och kvinnor beter sig socialt. Se det inte som att anna klankar ner på dig, utan som en uppumtring till att plugga genusvetenskap. Du kommer nog ändra din uppfattning kring det här ämnet efter det.

  3. Feminism är inget jag föredrar då många feminister ser ner på män. I teorin är feminism jättefint, men fungerar ej i praktiken. tänker INTE diskutera vidare i genus idetta då jag ÅTERIGEN säger att jag syftar till förmågan/makten att ta kontroll ÖVER VÅR HJÄRNA, man som kvinna!!! Genus har inte med denna diskussion att göra, även om du påstår det hundra gånger om

  1. Jag är inte feminist, jag står för jämlikhet men inte feminism. vad har detta med saken att göra ? Det är ej politik här!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

LOADING..