Blir smink verkligen gammalt? När ska man byta det?

Bananer och mjölk slänger vi direkt när det bli gammalt. Men med smink är det en annan sak. Det kan vara svårare att se när det är dags att slänga det.
Direkt när du öppnar en produkt så börjas föråldringen och produkten börjar bli gammalt. En undersökning har gjorts och det visade sig att vi spar smink i upp till 6 år EFTER att det passerat utgångsdatum innan vi kastar det. Detta gör att skadliga gifter och bakterier kan ge hudprolem och ögoninfektioner.
Alla produkter har olika längd, tex en kräm kan ha 24 månader, en annan 5.

Hur vet man hur länge en produkt håller?
Kolla på baksidan av produkten eller på kartongen. Det ska finnas en liten ikon med en öppnad burk. I den står det antal månader från att du öppnat den. Oftast är det 24, 18, 6 och 3 månader.

När ska man byta mascara?
Oftast står det 6 månader på mascarans baksida. Men jag tycker att det är på tok för länge! Alla produkter som använts runt ögonen bör bytas ofta på grund av infektionsrisk. I feta produkter så växer bakterier snabbt och just mascaran är den största bakteriebomben av alla våra sminkprodukter. Du bör byta den minst var tredje månad. Själv försöker jag byta varje. Dela aldrig mascara med någon annan!

Hur får kan produkter att hålla längre?
Krämer som är på burk blir snabbt en bakterierisk om du stoppar dina fingrar i produkten när du ska ta upp kräm. Det du istället kan göra är att använda en liten spatel att ta upp kräm med som du sedan gör rent. Eller en topz.. Samma gäller med concealers, ögonkrämer och krämskuggor.
Kajalpennor håller längre på grund utav att man kan vässa bort de yttersta lagret och få fram ny del. Bäst är att köpa foundations på flaska som har en hygienisk pump. Då kommer vi inte i kontakt med produkten och på så vis blir det inte en bakteriebomb snabbt.

Ögonskugga (pulver) – 1 år
Läppstift – 1,5 år
Foundation (på flaska) – 6 månader
Foundation i dosa med svamp – 3 månader
Eyeliner – 1 år
Mascara – 3 månader
Concealer – 8 månader
Rouge, bronzer och puder – 2 år

 1. Handen på hjärtat, har du verkligen inga ögonskuggor som är mer än ett år gamla? Byter du ut alla dina fina MAC-skuggor inom ett år verkligen? Om man använder rena penslar och förvarar sitt smink rätt så håller det längre, jag har skuggor som är säkert 5 år gamla och fortfarande känns jättefräscha. Dock har ju krämskuggor såklart kortare hållbarhet. När det gäller läppstift så känner jag direkt på doften när de börjar härskna och tills dess så använder jag dem. Mascara är dock den känsligaste produkten så den byter jag ofta. Sen hänger det såklart på hur ofta du använder en produkt, har man 200 ögonskuggor så används kanske många av dem inte så ofta och hålls därigenom fräscha längre.

  1. Håller absolut med! Du tog mer eller mindre orden ur munnen på mig :P

   Jag vill gärna även tillägga att det i största allmänhet känns väldigt oansvarigt att kasta sminkprodukter som man ganska lätta kan bedömma ifall de fortfarande är okej eller inte, bara för att ett litet märke på förpackningen säger det! Snacka om miljöovänligt :(

   Jag skulle tippa på att det är som med i princip allt annat på marknaden med datumstämplar, dvs ”Minst hållbar till” vilket även är vad ett ”Bäst före”-datum betyder. Alltså att produkten har en garanterad hållbarhet i exempelvis 12 månader. Det betyder ju inte nödvändigtvis att det måste vara dåligt efter 12 månader?

  2. JOO! absolut det har jag verkligen. Dock är jag super duper hygienisk när jag använder mina produkter. Stoppar aldrig ner penslar i dem, aldrig fingrar och inte någonting över huvud taget förutom en spatel och srapar av ögonskugga på en platta och arbetar där i från. Då kommer skuggan inte i kontakt med nå fett osv.. då håller den läänge! Ska skriva ett inlägg om detta i min blogg :)

 2. Jag har concealer som är tre år gammalt och ögonakuggor som är 4 år gamla! Åååh vad jobbigt! Vill inte slänga! De e så dyyyyrt! Och mascaror som e 1 år gamla

  1. Ögonskuggorna kan du behålla, bara dom fungerar fortfarande som dom ska och du märker att dom fortfarande är fräscha och använd helst inte fingrarna för där finns det en del bakterier… Men mascaran borde du verkligen kasta, jag behåller inte ens mina mascaror i 6 månader för delvis så får jag inte samma fina resultat som jag fick från början, sen så börjar de att smula och ger inte lika fint och fräsch resultat, så jag brukar slänga mina mascaror efter 3-4 månader. Man ska absolut inte behålla mascaror i ett helt år! Det är varken hygieniskt eller bra…

 3. På min foundation (från Estée Lauder double wear) så står det att den håller i 24 månader :). Skönt att veta att det inte är någon brådska då, eftersom den är rätt så dryg och jag sminkar mig inte varje dag… Förresten så är den bäst, det är den BÄSTA foundation jag någonsin har testat så den får till och med en vanlig Mac studio fix fluid ”dålig” i jämförelse… Hållbarheten på Estée Lauder double wear foundation är helt underbar… Jag tycker att du borde testa den och sen göra en recension och säga vad du tycker! :D

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..