Visdomsord

En kommer hit för att fly från nöden,
En kommer hit för att undgå döden,
En kommer hit, av terror tvungen,
En kommer hit för att gifta sig med kungen. 
De är tyskar, iranier, greker och turkar,
Mest är de snälla, andra är skurkar.
En del är ärliga, andra är skumma,
En del är genier, andra är dumma.
Mest är de fredliga, andra vill slåss.
Med andra ord: De är precis som oss…

– Bosse Parnevik 

 


Denna fina dikt la jag upp på min Instagram för några dagar sedan, men jag kan inte få nog av den. Det här är nog bland det bästa och mest klockrena jag någonsin hört. Den säger så otroligt mycket om hur det faktiskt ligger till. Självklart hatar jag t.ex. alla som begår brott i Sverige; jag hatar den om personen är från Kenya, Kurdistan, Kina, Turkiet och Mexico, men jag hatar personen minst lika mycket om hon/han är från Sverige. Kriminalitet kan i mina ögon varken förskönas eller förvärras beroende på vart personen har sina rötter, för vad säger det egentligen om personen? Ingeting ladies and gents’, ingenting. Man kan omöjligen dra alla från ett land, och än värre alla som inte härstammar från Sverige, över en kam och dra slutsatsen att vi har rätt att ställa oss över dem, för det har vi inte. Bara för att vi råkade vara här först så betyder inte det att vi är dem enda som får det, speciellt med tanke på hur många som behöver vad vi har så mycket mer än vi själva. Jag hoppas så många av er som möjligt anammar betydelsen och budskapet i denna dikt, i Sverige finns nämligen alltför många som inte har förstått det än, tyvärr. 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..