Det här med politik…

Det är inte förrän den allra senaste tiden som jag börjat märka att det är val i höst, nu är det ju nämligen fullt med planscher verkligen överallt! Jag önskar verkligen att jag fick rösta i år, men istället får jag vänta tills nästa val om fyra år. Anledningen till varför jag så gärna vill rösta är inte för att jag har så himla starka åsikter om något eller utan tvekan har ett speciellt parti som jag ”håller” på, utan för jag tycker det är så himla viktigt. I en demokrati så har vi ju möjligheten att få tycka till så pass mycket att det i slutändan är just våra röster som avgör hur vårt land kommer styras de kommande fyra åren. Hur underbart är inte det egentligen? Därför har jag så svårt att förstå de som går och röstar blankt när det är val, eller som inte går och röstar överhuvudtaget. Jag ser det lite som en skyldighet ärligt talat. Om vår riksdag ger oss rättigheten att tycka till, är det inte vår skyldighet att ta tillvara på denna rättighet då? Jag vet därför att jag, om jag nu skulle fått rösta i år, verkligen hade engagerat mig i att försöka förstå och försöka hitta vad jag tror på när det väl var dags. 

 

Även fast jag inte har så väldigt starka åsikter om något politikmässigt så är jag däremot säker på att jag förstår betydligt mer nu än innan det förra valet och dessutom har kommit längre i min gallringsprocess eller vad man ska säga. Förra gången det var val så gick jag och min kompis Sonja omkring i Vällingby bland alla valstugor och snodde godis och pennor. Jag kommer ihåg att en representant från Folkpartiet började prata med oss och sa något i stil med att ”Vi satsar verkligen på skolan och ungdomar. Ungdomarna är ju vår framtid och om vi inte tar hand om dem så kommer vi ju inte kunna få någon framtid. Vi kommer därför lägga ner pengar på mer arbetstillfällen och mycket bättre skola.” Jag kommer ihåg att jag ba ”Aa, this is it. Fyfan vad bra!” och jag gick hem till mamma, repeterade vilket bra uttalande de gjort och sa att jag var Folkpartist. Men egentligen… Oavsett vilket parti man vänder sig till, kommer inte alla mala på om att man ska fokusera på ungdomarna och göra skolan bättre? Frågan är ju inte egentligen vad alla kommer göra (eftersom alla egentligen strävar efter samma slutgiltiga mål; minimal arbetslöshet, bra utbildning, en hållbar utveckling etc), men snarare hur de når dit? På Folkpartiets planscher i år har jag t.ex. sett att de tänker satsa mer på Kärnkraftverk, samt kommer börja samarbeta mer med EU. Är det inte snarare sådant som man bör basera sina åsikter om ett parti på? Hur de planerar att ta sig till de mål som alla egentligen strävar efter? Bara en liten tankeställare såhär på kvällskvisten… 

Hur ser ni på det här med politik? Håller ni med mig om att det är viktigt med att faktiskt visa vad man tycker? 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..