Angående det här med tiggeri

Soo.. jag vet att min uppdatering har varit usel och att starta upp igen med detta inlägg är lite märkligt, men jag kan verkligen inte låta bli att skriva av mig.

Jag sitter i skrivande stund på tunnelbanan och strax framför mig sitter en grupp medelålders män och kvinnor och friskt pratar på om det ökade tiggeriet som ju är väldigt omtalat nuförtiden. Jag respekterar folks olila åsikter om ämnet, men eftersom jag skulle vilja påstå att i alla fall dessa människor här bredvid mig glömmer bort att se allt ur rätt perspektiv så tänkte jag dela med mig av min tankebana kring det hela.

De som ställer sig emot tiggeriet ställer sig delvis emot det faktum att det till säkert hälften är organiserat och inte nödvändigtvis genuina historier som står skrivna på de tiggande människornas lappar/skyltar. Det är dessutom påfrestande och störande att jämt och ständigt se dessa människor, ha dem tiggandes precis bredvid en på tunnelbanan eller frysandes på gatan. Jag lever också mitt i bland det, jag ser det och jag upplever också samma känslor.

Vad jag däremot tycker är så märkligt är att folk ofta benämner dem själva som offer i situationerna, som att deras tillvaro är värre än de som faktiskt tiggers. Ni som har sett The Fault in Our Stars vet ju om att killen Isac som förlorar synen blir jätteledsen när hans flickvän Monica gör slut med honom; ”I’m about to loose my eyes, and SHE can’t handle it”. Exakt lika absurt blir det ju i tiggeri-situationen, för DE behöver lämna familjen hemma för att i grov fattigdom tigga i ett annat land, och VI klarar inte av det. Hallååå, jorden anropar egocentriska människor, kom tillbaka ner hit tack!!

Ingen människa vill ju tigga. Först och främst så är det ett väldigt oeffektivt sätt att tjäna pengar på, men tänk på vad det måste göra med psyket att hela tiden bli tittad på med förakt, irritation och fullkomlig oförståelse. Jag lovar er, det är inget en människa väljer. Men kommer man från de fattigaste länderna i Europa där romer, vilket tiggarna i Stockholm ofta är, fortfarande anses vara mindre värda så är nog inte valmöjligheterna många. Även fast inte mycket erbjuds här så är det ju uppenbarligen mer än vad de får hemma, så tänk er då vilka livsförhållanden vi snackar om.

Jag ber er inte att ge dem allt ni har, men jag ber er i alla fall om lite mer hänsyn och respekt. Det är de som är offren, inte vi.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..