Svar på frågestund – Vänskap

Q: Hej Mathilda! Först och främst superbra blogg och din och Andreas podd är en stor favorit! Nu till frågan – Min bästavän har precis gått tillbaka till sin kille, efter att hon gjorde slut precis i början av sommaren. Hela sommaren har hon pratat konstant om honom, vilket jag absolut förstår. Och nu har det bara blivit ännu mer sedan de blev ihop igen. Jag förstår verkligen att hon pratar om honom, men det jag tycker är lite jobbigt är att hon pratar ofta om hur han tycker hon är snyggast av alla, bästa kroppen, att hon har finaste personligheten, perfekta håret osv.. Ännu en gång förstår jag att han tycker det, men tycker du det är okej att försöka säga till sin bästavän att det inte är jätteroligt att lyssna på? Känns även ibland som att hon tycker hon är viktigast när vi pratar, att vi alltid ska prata om henne.Vet inte riktigt hur jag ska göra för det kan ju bli väldigt fel, så därför skulle jag vara jättetacksam för svar. Kram bästa du!

A: Hej sötis! Jag tycker det är superfint av dig att vara så accepterande när det kommer till din vän, men på samma sätt måste ju även hon kunna acceptera dig. Jag förstår att du inte vill ryta till och be henne och hennes tjat dra åt helvete, hon är ju trots allt bara lycklig och det är ju inget du vill misunna henne. Om jag var du skulle jag på ett hyffsat diskret sätt visa att jag inte tycker hennes såna samtal är så väldigt intressanta. Hålla på med mobilen, titta lit åt ett annat håll, kanske till och med avbryta om något helt annat. Skulle din vän komma på dig och ifrågasätta varför du inte lyssnar, då måste du vara ärlig. Säg som det är; ”De här diskussionerna får inte mig att må bättre på något sätt och blir väldigt enformiga. Jag förstår att ni är lyckliga, punkt och slut.” 

Q: Var det stelt i början mellan dig o andrea när ni precis började lära känna varandra?

A: Precis som med alla vänskapers början så är det ju klart att det inte var överdrivet avslappnat, haha. Man var ju väldigt mån om att ha saker att prata om, att undvika jobbiga tystnader osv. Men så är det ju för alla! Sen märkte jag och Andrea ganska tidigt att vi hade mycket gemensamt, jag menar det dröjde ju inte mer än några veckor innan vi var självklara buddies i skolan. Klickar det så gör det nog det tidigt, men absolut inte första dagarna. Klart det var stelt!


Hittade ett jättegammalt collage på Google på mig och Andrea, haha. Sååå fula. Vi

Q: Hej Mathilda! Jag har precis lyssnat på din och Andreas senaste podd om att skaffa nya vänner. Tycker att er utmaning var riktigt kul och bra även om jag håller med om att det kan vara svårt… Det är så att jag nyss börjat gymnasiet och jag hamnade i en klass där jag har några bekanta. Alltså inte vänner direkt. Men eftersom jag är lite blyg av mig så var det ganska skönt första dagen att ha någon att sitta med i matsalen osv. Hon, jag och två andra brukar oftast hänga på rasterna nu och alla är schyssta och snälla och så men jag börjar se hur det börjar bildas grupperingar. Alltså det är ingen som är taskig eller nåt sånt men så vill jag inte riktigt ha det, jag vill ju lära känna ännu fler människor i klassen och inte bara ”fastna” i den här gruppen. Samtidigt vill jag ju inte vara taskig och bara gå ifrån den ena gruppen till den andra och jag vill inte heller hålla på och välja hela tiden. Vad tycker du att jag ska göra? Jag är riktigt konflikträdd och brukar göra allt för att undvika bråk. Sen skulle jag gärna vilja ha tips på hur man kan delta i en diskussion som man egentligen inte vet något om. T.ex. om några sitter och pratar om en tv-serie jag inte tittat på. Vad ska jag fråga och delta med i disskusionen? Tacksam för svar!

A: Du skriver att du inte vill hålla på och välja hela tiden, så varför inte föreslå att umgås fler tillsammans? Det är jättebra att vara öppen för alla i klassen till en början, det kanske inte dina bekanta har tänkt på riktigt? Föreslår du att ni ska sätta er vid några andra vid lunchen ”för att lära känna de andra lite bättre” tror jag verkligen inte att de skulel säga ifrån. Och skulle dom det, så sätt dig med de nya människorna. Det handlar inte om att välja, isåfall bara för stunden. Missar du en lunch eller två med dina bekanta kommer de ändå inte hinna komma varandra så mycket närmare. 

Gällande din andra fråga; dra ett skämt om hur du verkligen inte har någon aning om vad dom pratar om, be dem berätta. Försök annars byta ämne till något du känner dig mer bekväm med! 

Q: Vart tycker du man ska dra gränsen för när VÄNNER inte svarar på meddelanden? Är det ens något att bli sur på och något man bör säga till om, eller är det en småsak? Jag tänker mest på gruppmedelanden (med få i en grupp, alltså t.ex 3-4 personer) när man ställer en fråga. Jag tycker det är jobbigt när det blir så att ingen svarar, men är det ens något att känna så över? Det är ju bara meddelanden, eller??? Jag vet inte om jag ska ta upp det med dem som gör så, eller om det bara är att acceptera…?

A: Jag skulle lätt tagit upp det. Om du ser att flera av dem läser meddelandet utan att svara skulle jag absolut skriva något i stil med ”Jag ställer ju uppenbarligen den här frågan för att jag vill ha svar på den…??”. Såklart inte första gången det händer, men jag skulle blir superirriterad om det hände ofta. De är dina vänner, de kan ta lite kritik. Få dem att vända på situationen, hade det varit dom som inte fick svar skulle de ju reagera likadant. 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..