KZ hos ”Malou efter tio”

I förra veckan gästade Katrin Zytomierska Malou efter tio vilket vart väldigt uppmärksammat. Jag har själv inte tagit mig tiden att titta på klippet förrän nu, men utifrån hur Katrin vanligtvis brukar uttala sig om övervikt så anade jag att kommentarerna var ganska grova. Jag är så kluven när det kommer till det hon säger… 

Till viss del förstår jag vad hon menar med att övervikt aldrig är positivt för en människas kropp, för det är det ju faktiskt inte. Överviktiga människor är inte på något sätt sämre än någon annan, men sett ur enbart ett hälsoperpektiv så mår ju kroppen bättre om saker och ting är i balans. Man behöver inte ha ett BMI som ligger på nivån för fetma för att ens kropp ska behöva kämpa hårdare i vardagen, organen ska ta onödig stryk och sjukdomar som diabetes kan drabba en. Vad samhällets normer ska säga är egentligen att man ska leva hälsosamt, dvs ha en aktiv livsstil med en varierad kost. KZ:s lchf-diet kan ju upplevas som en överdrivt, för en varierad kost i mina ögon utesluter inte pasta, bröd, en pizza eller läsk. Stabilisera upp detta med grönsaker, frukt, nötter, vegetariska rätter och motion och jag tror du finner en bra och hållbar kombo. Men det kvarstår fortfarande att jag till viss del förstår vad Katrin menar. 

På vissa plan förstår jag däremot inte alls hur hon tänker. Något jag lätt kan irritera mig på inom mediavärlden är när offentliga människor yttrar sig osmidigt, och det tycker jag att hon gör. Det handlar inte egentligen om att ta ansvar för sin roll som förebild, utan det handlar om att inte såra andra människor. Oavsett om man talar inför sitt kompisgäng under en middag eller inför hela svenska folket på TV måste man ju akta sin tunga. Tycker du att din kompis tröja är ful behöver du inte nödvändigtvis säga det till honom/henne, håll det för dig själv. Ingen gynnas av att du säger det och du blir inte ifråntagen din yttrandefrihet av att utesluta den kommentaren, men du undviker onödiga konflikter. Lite det önskar jag att Katrin förstod bättre, för i mina ögon uttrycker hon sig aningen klantigt. 

Jag förespråkar inte heller fetma eller övervikt, men att säga att alla överviktiga människor är lata är ett exempel på en typiskt onödig kommentar. Om Katrin nu vet hur jobbigt det är att vara överviktig och att verkligen vara nere på botten psykist, vad ska bli bättre av att hon smutskastar dem på det sättet? ”Den där Katrin, shit vilken peppande människa. Hon motiverar verkligen mig att förändra min livsstil och köpa hennes böcker”, skulle inte tro det.

Ett annat ännu tydligare exempel på en onödig kommentar, som jag själv kan ta ställning i, är när Maja säger att 80% av alla 15-åringar mår dåligt över sina kroppar. Katrin tillägger då att detta har att göra med att alla 15-åringar är för tjocka. Katrin, ingen kommer tro på något av vad du säger när du slänger ur dig kommentarer som tydligt visar på noll koll. Ska vi inte testa att låta dig gå igenom tonåren i dagens samhälle? När du är tjock så länge dina lår snuddar vid varandra, när våra största förebilder lägger sig under kniven innan de ens hunnit bli myndiga? Jag var, och är fortfarande, en av de 80% som mår dåligt över min kropp och jag är banne mig inte tjock. Det här gör mig rasande och här har hon fel. Punkt och slut. 

Vad är era första reaktioner efter att ha sett det här klippet? Håller ni med mig, eller stöttar ni Katrin fullt ut i vad hon säger?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..