Birthday Cake

Ni missade ju säkert inte att jag fyllde år i onsdags, men vad jag inte skrivit om ännu är tårtan jag bakade! Nu kanske den inte är så jättepassande inför jul, men det är ju faktiskt inte så väldigt lång tid kvar till nyår heller och då är den ju desto bättre. En väldigt mättande tårta är det, men väldigt god. Smakerna var choklad, vanilj och marshamllow och jag är väldigt nöjd!

Tårtan består utav tre tårtbottnar, en vaniljmousse och en marshmallow-frosting. Det första du gör är tårtbotten, denna gör du helst en dag innan det andra så att de hinner svalna helt och hållet. 

Till tårtbotten behöver du:
– 2 dl kakao
– 4 dl socker
– 4 dl mjölk
– 300 g mjukt smör
– 4 ägg
– 6 dl mjöl
– 2 msk vaniljsocker
– 3 tsk bakpulver

Såhär gör du:
Koka upp kakao med mjölken och hälften av sockret, låt sedan detta svalna. Vispa det mjuka (men inte smälta) smöret och resten av sockret fluffigt med en elvisp, vispa sedan ner ett ägg i taget i smörsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke. Tillsätt sedan detta, varvat med mjölk- och kakaoblandningen i smörsmeten. Häll smeten i en smord form på 24 diameter och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 65 minuter. 

Om möjligt, låt tårtbottnarna svalna över natten. Den måste i alla fall vara hela kall innan du delar den i tre delar. Din tårtbotten lär inte vara helt platt upptill, så skär först av den buckliga delen så du till slut står med en jämn cylinder. Förstår ni hur jag menar?

 

Sen är det dags att börja med moussen, det här behöver du:
– 7 1/2 st gelatinblad
– 5 dl mjölk
– 7 1/2 äggulor
– 1 1/4 dl socker
– 1 vaniljstång
– 5 dl vispgrädde

Såhär gör du: 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Häll sedan mjölken, sockret, äggulorna och fröna från vaniljstången i en kastrull, låt detta sjuda i några minuter under omvispning tills smeten är krämig. Ta kastrullen från plattan och ha i gelatinbladen, ställ den åt sidan tills den svalnat helt. Rör om då och då.

Vispa sedan upp grädden och vänd ner denna i den avsvalnade vaniljkrämen. Fördela moussen i stängda spritspåsar, om de redan har hål längst ner kan du täppa för hålet med en klädnypa och sedan ha i moussen. Låt moussen stå i kylen i minst 2 timmar. 

Nu kan du börja med frostingen! Till den behöver du:
– 450 g smör
– ca 15 dl florsocker (2 paket)
– 3 burkar marshmallowfluff
– 9 msk marsanpulver
– 1 tsk vaniljsocker 

(Det här är samma frostingrecept jag använde till min julcupcakes HÄR, men detta är en betydligt större sats!)

Såhär ser burkarna med marshmallowfluff ut, de köper du färdiga att använda på större matbutiker.

Såhär gör du:
Låt smöret bli rumstempererat och blanda sedan samman alla ingredienser med en elvisp. Fördela sedan ut frostingen i spritspåsar där den ena har valfri tyll längst ner, dvs den lilla ”tratten” som gör att din frosting kommer ut i ett fint mönster. Den andra påsen behöver du bara ha ett hål på längst ner, den delen av frostingen ska bara användas till att täcka tårtan.

Montera ihop tårtan genom att varva tårtbottnar med mousse, det ska totalt bli 2 lager mousse. Täck över tårtan med ett tunt lager frosting, låt sedan detta stelna i ca 30 minuter i kylen innan du har på resten. Spritsa även ut frostingen upptill och runt om i valfritt mönster. Garnera tårtan med minimarshmallows, oreo’s och kolasås. Avsluta med att smälta mörk choklad och låt denna rinna ner längs kanterna på tårtan. Sen är den klar att avnjutas!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..