Vegetariska biffar m. tzatziki

 

IMG_8147

Gårdagens middag var faktiskt vegetarisk, pluspoäng till mig! Jag gjorde vegetariska biffar med klyftpotatis och hemmagjord tzatsiki – det vart himmelskt gott, men jag hade önskat att biffarna fick en lite hårdare konsistens. Jag tror dessvärre inte detta är någon höjdar-rätt att ha med som matlåda då i alla fall potatis man gör i ugnen brukar tappa texturen ganska rejält i mikron, men men. Gott var det!

För två personer behöver du:

– Till biffarna; 2 morötter, 3/4 burk kikärtor, 1 rödlök, 1,5 vitlöksklyftor, 2 msk mjöl, 1 ägg, en skvätt citronjuice, salt och peppar.
– Ca 9 potatisar (våra var små delikatesspotatisar, men storleken kan ju skifta mycket)
Till tzatsikin; En liten burk matyoghurt, 1/2 gurka, 1 st vitlöksklyfta och salt

Sätt ugnen på 200 grader och gör klyftor av potatisen (desto smalare klyftor, desto kortare tillagningstid). Häll ner klyftorna i en bunke med olivolja, timjan, paprikakrydda, salt och peppar och skaka runt lite så att allting blandas. Ha ut på en plåt och ställ in i ugnen i ca 30 minuter.

Börja så länge med biffarna; riv morötter, skölj ärtorna hacka löken. Ha ner ärtor, löken samt alla andra ingredienser förutom de rivna morötterna i en bunke och mixa med stavmix. Tillsätt efter detta morötterna i smeten. Blöt händerna med kallt vatten och forma sedan smeten till lagom stora biffar, vi fick totalt 6 stycken. Lägg de ostekta biffarna åt sidan lite medans du gör tzatsikin; riv gurkan, krama ur den och blanda samman med yoghurten och vitlöksklyftan som du pressad. Smaka av med lite salt.

Stek slutligen biffarna i lite olja i några minuter per sida. Ta ut potatisen och servera sedan denna tillsammans med biffarna och tzatsikin!

  1. Rekommenderar att göra halloumibiffar istället, gör typ samma sak fast blanda i riven halloumi istället för kikärtor. Sjukt gott!

  2. Något som jag tycker är väldigt gott och ett tips till dig är att göra tzatsiki utav morötter istället för gurka. Jag älskar tzatsiki överlag och tycker absolut du ska prova detta! Kram på dig!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..