Chokladfyllda jordgubbscupcakes

 

IMG_8341

Dag nummer två är här och det är dags för mina jordgubbscupcakes med små kaniner på! Vissa av de jag visat bilderna för har på en gång fattat att det är kaniner, medans vissa inte sett lika tydligt vad det är. Jag tycker det är hur tydligt som helst; det är en liten kanin med svansen uppåt som har ansiktet och överkroppen ner i frostingen. Ser ni?

Jag tänkte först göra ett separat inlägg om figurerna i sockerpasta, men jag gjorde dem på kvällen och bilderna blev verkligen inte bra. Här kommer i alla fall en liten förklaring: Man sätter fast en mindre liten boll på en större där den mindre är svansen och den större är själva kroppen, detta kan man antingen limma ihop med lite vatten eller ätbart lim (det sista alternativet använde jag, det finns att köpa på Panduro). Gör sedan tassarna, trampdynorna och limma ihop dessa. Avsluta med att klistra fast riven kokos på kroppen, även detta med det ätbara limmet. Pilligt är det, men resultatet blir väldigt effektfullt. Nu över till själva kakorna!

Chokladtryffel (12 st)

– 75 g mörk choklad, ca 55% kakao
– 0,5 dl vispgrädde
– 5 g smör

Gör dessa kvällen innan dina cupcakes. Hacka chokladen och smält över vattenbad.

Koka upp grädden, ha ner den smälta chokladen och den lilla klicken smör. Blanda väl.

Frys tryffelsmeten på ett övertäckt fat i ca 45 minuter, forma sedan bollar och låt dessa stå i frysen över natten.

Jordgubbscupcakes (12 st)

– 100 g rumtempererat smör
– 1,5 dl socker
– 1 tsk vaniljsocker
– 2 ägg
– 2,5 dl vetemjöl
– 1 tsk bakpulver
– 1,5 dl mjölk
– 150 g färska, hackade jordgubbar

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa rumstempererat smör, socker och vaniljsocker fluffigt och mjukt.

Blanda ner ett ägg åt gången, vispa noga mellan varje. 

Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke, ha sedan ner detta varvat med mjölken i tre omgångar. Alltså; en tredjedel av mjölblandningen, sen 0,5 dl mjölk. En tredjedel av mjölblandningen, sen 0,5 dl mjölk osv. 

Ha ner de hackade jordgubbarna och fördela smeten i 12 formar. Ta fram de frysta chokladtryfflarna och ploppa ner ner i varje cupcake, se till att den är helt övertäckt av smet. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Marängsmörkräm med jordgubbar

– 4 st äggvitor
– 200 g socker
– 250 g rumstempererat smör
– 100 g färska jordgubbar

Blanda äggvitor och socker i en skål över vattenbad, koka upp till 65 grader. 

Häll ner blandningen i en köksassistent (typ KitchenAid) och vispa i 10-15 minuter. Marängen ska vara helt sval. 

Tillsätt en liten bit smör i taget, varje bit ska vara ungefär i samma storlek som en tärning. Vispa på låg-mellan hastighet och räkna till 15 innan du har ner nästa bit smör. Detta kommer alltså ta lite tid! 

Här kan smörkrämen skära sig och se ut nästan som äggröra, men fortsatt bara vispa på låg hastighet så ska krämen få en bra konsistens till slut. 

Mixa jordgubbarna med en stavmixer och sila sedan purén genom en filmaskig sil. Ha ner jordgubbsjuicen i smörkrämen och vispa på låg värme tills konsistensen blir densamma som innan.

Fyll en spritspåse med valfri tyll och spritsa ut marängsmörkrämen på dina helt avsvalnade cupcakes. Toppa av med en liten kanin!

IMG_8342

LOADING..