Desserttema 3 – Exotiska frukter

Hej hörrni! Supermånga har frågat mig om den sista och tredje delen av studentdesserter, och jag får helt enkelt erkänna att den fick lite låg prio och lite lätt glömdes bort av mig. Som många av er också skrev så är det ju faktiskt dags snart, så här kommer det! Som plåster på såren så kommer jag släppa ännu en till kombo imorgon, så det blir totalt fyra tips och fyran teman på vad du kan hitta på inför din mottagning. Och för er som missat de två tidigare delarna så går det hela ut på att jag lägger upp färdiga dessertmenyer som passar utmärkt för din mottagning, eller skolavslutning. Jag kommer inte baka alla recepten själv, men sätter ihop en god kombination av smaker och lägger upp recept och steg-för-steg här i bloggen.

Tema nummer tre är exotiska frukter! Otroligt fräscht och dessutom väldigt lämpligt när det är försommar.

c1000x456 (1)

Som tårta hade jag utan tvekan gjort en pavlova; en tårta med härlig marängbotten som funkar utmärkt att göra stor som en långpanna och som toppas med mängder av färsk frukt och grädde. Inte direkt brain-science heller som ni hör, den här tårtan klarar ni alla att få till och det blir otroligt gott. Tips! Kom ihåg att du kan toppa din pavlova med vilka frukter du vill, missar jag din favorit så är det bara att lägga till dem!

Grundrecept, Pavlova (räcker till en långpanna och ca 15 personer):
– 4 st äggvitor
– ½ krm salt
– 2,5 dl socker
– 1 msk Maizena
– 2 tsk vaniljsocker
– 1 tsk vitvinsvinäger

Såhär gör du: Sätt ugnen på 225 grader och vispa äggvitor och salt till ett hårt skum. Tillsätt lite socker i taget, fortfarande under vispning och vispa tills smeten är hård. Vispa sedan i maizena, vaniljsocker och vinäger. Fördela ut smeten på en plåt med bakplåtspapper i botten, tänk på att göra kanterna lite högre än mitten så att toppingen lätt kan läggas på sen. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk direkt värmen till 125 grader efter att du satt in den, grädda sedan i ca 1,5 timme. Stäng sedan av värmen, öppna luckan till hälften och låt marängbottnen stå kvar i ugnen tills den svalnat. Ta först då ut botten och låt den stå och bli kall i rumstemperatur.

Topping:
– 3 dl grädde
– Färsk frukt; ananas, kiwi, mango, melon, stjärnfrukt, granatäpple och passionsfrukt

Vispa upp grädden och fördela ut den över din marängbotten. Hacka upp frukterna i önskad form och storlek och strö över på toppen, avsluta med kärnorna från granatäpple och passionsfrukt som bidrar med fin färg!

c1000x455

Dessert nummer två på det exotiska temat är kokos-cupcakes med en touch av lime, dessa kan man sätta små drink-paraplyn i vid servering för lite extra dekoration. Receptet kommer ursprungligen från koket.se.

För 12 st cupcakes behöver du:
– 90 g rumstempererat smör
– 0,5 dl krämig kokosmjölk
– 1,25 dl socker
– 2 st ägg
– 1,65 dl vetemjöl
– 1 tsk bakpulver
– 1 dl riven kokos
– Skalet och saften från en lime
– 2 msk mjölk

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smör, kokosmjölk och socker i en skål, vispa sedan ned ett ägg i taget. Rör ner mjöl och bakpulver, tillsätt sedan riven kokos, limeskalet och mjölken.

Fördela smeten i 12 formar och grädda i ca 17 minuter, eller tills de känns klara med en provsticka.

Frosting:
– 300 g cream cheese
– 1,5 dl florsocker (eller mer om man vill ha konsistensen hårdare)
– 4 tsk saft från lime
– 2 dl kokosflingor

Vispa ihop cream cheese, florsocker och limesaft i en bunke. Spritsa ut på helt avsvalnade cupcakes och och strö över kokosflingorna på toppen!

c1000x474

Avslutligen tycker jag det skulle vara supertrevligt att runda av det hela med lite grillade fruktspett, dessa kan man antingen servera som de är eller med vaniljvisp. Även här väljer man ju helt själv vilka frukter man vill ha på sina spett, men tänk på att bl.a. melon och banan inte gör sig så bra på grillen tack vare dess konsistens. Det behöver vara lite fastare frukter!

På min spett hade jag haft:
– Ananas
– Nektariner (förutsatt att man hittar såna som inte är så väldigt mjuka ännu)
– Jordgubbar

Hacka frukten i jämnstora, helst ganska fyrkantiga bitar och trä på spett. Grilla på ganska svag värme tills varje sida fått lite färg, servera sedan direkt eller efter att de svalnat lite!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..