3 saker ni inte visste om mig

 

IMG_0118

Jag drömmer om att vara riktigt praktiskt lagd – Jag är på många sätt ganska praktisk av mig, var ju länge intresserad av nagelkonst och tycker det är avslappnande med pilliga saker. Men jag menar liksom ännu en nivå längre, på en nivå där jag utan problem skulle kunna leva på denna färdighet. Skulle vara magiskt att vara riktigt konstnärligt lagd och kunna livnära mig på att måla tavlor, göra skulpturer osv. Jag skulle trivas som fisken i vattnet med att kunna planera mina dagar som jag vill, slippa vara bunden till 9-17-tiderna och själv bestämma när jag behöver semester – inte ha någon annan som godkänner det åt mig.

Att ha barn är något som skrämmer mig – Och nej, jag syftar faktiskt inte på graviditeten, förlossningen eller sömnlösa nätter nu. Jag tycker snarare att den relationen man normalt sätt får till sina barn känns skrämmande. Det är ju nämligen inga konstigheter att älska sina barn villkorslöst, att man gör vad som helst för honom/henne. Jag vill inte ha en sån relation till någon. Jag vill inte behöva åsidosätta mina egna behov och intressen i 12 år framöver för att mina ungar ska hinna göra allt de vill göra. Jag vill inte skippa gymmet i något årtionde för att Wille ska till bandyn, ridningen, tennisen och baletten. Det låter kanske väldigt ego, men förstår ni hur jag menar? Jag vet att jag skulle go all in som mamma, men vill liksom alltid prioritera mig själv också. Tror nog det här bara är ett tydligt tecken på att jag ännu inte är redo för barn!

Jag har ett tandsmycke som aldrig verkar lossna – Jag vet att jag nämnt det här nångång tidigare i bloggen, men jag har ett litet guldigt hjärta på tanden till höger om mina framtänder. Det klistrade jag dit hos en tandläkare i vintern i sexan, sen skulle det sitta på i 3-5 år. I vinter har jag alltså haft smycket i åtta år och det sitter fortfarande som berget. Det har blivit en sån stor del av mig att jag skulle sakna det om det ramlade av, även fast jag djupt ångrar att jag inte tog en lite mer neutral form på smycket…

 1. Hej. Lyssnat på podden. Ni är SAMBOS i lagens mening. Folkbokföringen spelar ingen roll! Den kan användas som bevis i en eventuell tvist men ni ÄR sambos. Så om du inte vill att O ska ha rätt till hälften gör du klokt i att skriva ett samboavtal.

  Kram Matilda

  1. Men så kan det ju väl inte vara… Inte så jag fått det förklarat för mig i alla fall. Det är ju inte så att man är sambo med sin inneboende/hyresgäst liksom? Om Andrea skulle bo hos mig i en månad gör det ju inte heller oss till sambos, inte så att hon kan kräva hälften av bostadens värde efter det. Tills han är folkbokförd på min adress bor han ju faktiskt inte hos mig, han får ju som jag nämnde i podden inte heller sin post till mig. 🙂

   1. Hejhej! Att en person är folkbokförd på en adress spelar egentligen ingen annan roll än en bevisfråga i en eventuell tvist, men det är inget som avgör om två personer är sambos eller inte. Det som man tittar på är om personerna lever stadigvarande tillsammans, är i ett partsförhållande och om de har ett gemensamt hushåll. En helhetsbedömning göra sedan utefter de 3 kriterierna för att bedöma om personerna är sambos eller inte. Exempelvis är man då inte sambo med en kompis eller inneboende pga då är det inget partsförhållande. Därför är det viktigt att skriva ett samboavtal om man är sambos i lagens mening och vill skydda sin egendom vid ett eventuellt slut av relationen. Finns mer att skriva om samboförhållanden men det skulle bli så långt, kontentan är att samboavtal är kalasbra och att folkbokföring spelar mest roll som presumtion eller bevis men är inte avgörande! Alltid bättre att avtala och göra allt klart innan en tvist eller meningsskiljaktigheter uppstår 🙂

   2. Hej igen, hoppas jag ska kunna reda ut detta med sambo.
    Först och främst: Vilken adress ens post kommer till är inte särskilt juridisk relevant.

    Enligt 1 § Sambolagen

    Sambo är den som:
    – Stadigvarande bor tillsammans
    – Parförhållande
    – Gemensamt hushåll/ekonomiskt samarbete
    – Ej gift

    I lagen finns alltså 4 rekvisit (dvs. punkter som är krav) för att man ska räknas som sambo. Ni bor stadigvarande tillsammans (ja, nu ska han ju flytta så när han har flyttar är ni inte längre sambos) som ett kärlekspar (läggs fokus på känslorna, ej på sex men sex är ju en stor del av det, dock kan par som inte har sex ändå räknas som sambos) och har ett gemensamt hushåll (dvs. ni delar på arbetsuppgifter i hemmet och både bidrar ekonomiskt) och ni är inte gifta med varandra eller någon annan.

    Bor du med en vän så räknas ni inte som sambos för att ni inte är i ett kärleksförhållande.

    Presumtionsregler för sambo:
    – Barn tillsammans
    – Gemensam folkbokföringsadress (=stadigvarande)
    – 6 mån först efter sex månader man kan bedöma om boendet är stadigvarande eller inte. Men inget absolut krav utan man kan bli sambo från dag ett t.ex. genom:
     Samboavtal
     Gemensamt konto
     Gemensam bostad
     Testamente

    Sedan finns det presumtionsregler till 1 § sambolagen. Detta är alltså regler för hur man ska tolka paragrafen utfall att det skulle uppstå en tvist om huvudvida ni är sambos eller inte. Är dessa punkter uppfyllda så lutar det åt man är sambos – men en helhetsbedömning ska göras. Här kan folkbokföringen vara av intresse men det är absolut inte så att avsaknaden av folkbokföringen innebär att ni inte är sambos.

    Nu ska han ju flytta så det löser sig och eftersom ni är tillsammans kommer han ju inte köra över dig – men om ni flyttar ihop igen skulle jag starkt råda dig att skriva ett avtal hos en jurist där ni avtalar bort sambolagen, för att skydda din lägenhet/dina pengar.

    /Matilda

 2. Barn är inte för alla, eller rättare sagt, det passar inte alla. Man får känna efter om man är intresserad av ett liv med barn eller ej. Jag har skippat barn i mitt liv och är så nöjd!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..