Världens bästa kanelbullar

Vetedegar är faktiskt ganska svåra att bemästra, men i år lyckades jag verkligen med mina bästa kanelbullar hittills. Det här är mina trick för att lyckas med sina bullar:

img_2062

– Rumstempererat smör i degen, INTE smält. Lita inte på recept där det står att smöret ska smältas, det bidrar ju bara med mer vätska i degen som måste kompenseras med extra mjöl för rätt konsistens. Det ger oss inte fluffiga och saftiga bullar. 😉

– Sirap, både i degen och i fyllningen. Det gör degen saftigare och fyllningen mer knäckig.

– Låt bullbaket ta tid och gör en fördeg. Det gjorde jag denna gång och jag har som sagt aldrig lyckats göra så bra bullar förut. Mer om vad en fördeg är hittar ni längre ner.

– Pensla bullarna med sockerlag direkt efter gräddning. Koka upp hälften vatten/hälften socker (typ 1 dl av varje) och pensla på när du tagit ut bullarna ur ugnen, det här görs på många konditorier och gör bullarna glansiga!

img_2060
img_2043

Till att börja med måste vi göra vår fördeg. En fördeg är en jästblandning man kan förbereda innan allt mjöl och smör blandas i, denna låter man jäsa under handduk i en timme. Det adderar alltså en timme på bullbaket, men är väl värt väntan. Jag tror till och med att jag lät min fördeg vänta i nästan 1,5 timme, man vill att den ska vara riktigt bubblig innan man går vidare till nästa steg. Ovan ser ni hur min fördeg såg ut när jag gick vidare med degen.

Till fördegen behöver du:
– 250g vatten
– 250g mjölk
– 50g jäst för söta degar
– 500g vetemjöl

Värm upp mjölken till 37 grader, häll sedan ner ungefär 1/3 i en bunke där du smulat ner jästen och rör om detta tills jästen är helt smält/utblandad. Ha sedan ner resten av mjölken, vattnet och slutligen mjölet. Blanda allting i en köksmaskin till en slät smet, låt sedan jäsa i ca 1 timme under handduk.

 

img_2061

Det här kommer du behöva till resten av degen: 
– 500 g vetemjöl
– 200 g rumstempererat smör delad i mindre kuber
– 100 g socker
– 100 g ljus sirap
– 8 g salt
– (ev kardemumma, men I don’t like)

Ha i resten av vetemjölet, saltet, sockret och sirapen i degen. Använd din köksmaskin igen och blanda ihop till en ganska torr deg. Börja sedan ha i lite smör i taget i degen och låt sedan degen knådas i ca 10 minuter efter att du haft i allt smör. Jäs degen i 1 timme under handduk.


img_2064

Medans degen jäser är det dags att göra fyllningen, du kommer behöva:
– 200 g smör, återigen rumstempererat
– 1 dl ljus sirap
– 1 dl socker
– 4 msk kanel
– Fröna från en vaniljstång

Vispa ihop alla ingredienser, antingen för hand eller med en elvisp. Låt stå i rumstemperatur tills den ska användas.

När degen är färdigjäst i bunken så är det dags att börja forma bullarna! Jag gjorde som ni ser söta hjärtan av mina och hade självklart på min fyllning innan jag rullade ihop dem. När ni har format bullarna så är det dags för….. jäsning!! Surprise! Låt bullarna jäsa på den plåt de sen ska gräddas på i ca 50 minuter. Under tiden kan du värma upp ugnen till 225 grader.

Innan du sätter in bullarna i ugnen så är det vanligt att pensla dem med ett uppvispat ägg och sedan strö över pärlsocker, jag hade inget ägg hemma men kan intyga att vatten funkade minst lika bra. Nu ska de ogräddade bullarna kännas uppsvällda och vara större än när du först rullade ihop dem. Sen är det bara själva gräddningen kvar; mina behövde 10 minuter i mitten av ugnen, men håll koll för det går snabbt på slutet!

Det var receptet på mina allra bästa kanelbullar hittills. Ni MÅSTE testa dessa till på tisdag, wow säger jag bara!

PS. Är ni osäkra på hur ni ska forma era bullar till hjärtan? Jag glömde såklart fota detta steg, men jag hittade flera tydliga bilder på hur man  går tillväga när jag googlade ”Kanelbullar hjärtan”, så testa det!

img_2065

 1. Gjorde bullar efter nästan exakt detta recept, men all ingrediensmängd halverad, från Allt om mat – var det därifrån du fick inspirationen? Håller med om att de blev urgoda! 🙂

  1. Hej! Nej, faktiskt inte alls, konstigt att det blev så men då verkar ju den personen också ha koll på hur man gör bra bullar. 😉 Dock är ju typ alla recept i princip identiska vad gäller ingredienserna eftersom man bakar exakt samma sak, brukar bara vara mindre justeringar som skiljer de flesta recepten åt. Jag älskar bloggen ”Pain de Martin”, den brukar jag kolla på för inspo när det gäller såna här typer av degar, sen brukar jag googla runt efter ”do’s and dont’s” i allmänhet. Jag kollade även tillbaka på mina bullrecept från tidigare i år. 🙂

   1. Ja, men det förklarar saken; personen på Allt om Mat skrev att han också tagit sitt recept från Pain de Martin! Brukar också kolla in PdMs blogg, verkar som en man med stenkoll på brödbak 😉 Inget går upp mot baknörderi! 🙂

 2. Måste bara säga att jag prövade göra din dessert med Dumle kolorna och den blev heeeelt fantastisk. Har aldrig lyckats göra en kladdkaka heller så blev överlycklig haha
  Älskar din vloggar!

 3. Vad roligt att du delat med dig av så många olika bullbak och många tips för att få det bästa bullarna nu till kanelbullarnas dag! Jag valde att göra detta recept och snart ska jag bjuda familjen på mina bilar. Jag har redan tjuvsmakat och oj så goda! Tack för tipset och kolla gärna in hur mina kanelbullar blev. Kram <3

 4. Hej Mathilda! Jag ska göra dessa bullar utifrån ditt recept, vill testa något lite nyare. MEN hur många bullar fick du fram på detta recept?? Vore tacksam för svar helst idag, annars får jag utgå från något annat recept. Vi är 6 personer i min familj och behöver alltid göra det dubbla, därför jag undrar. Hoppas du njuter i Jönköping! Kram 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..