Banoffe-kaka

”Banoffe” är vanligtvis en smakkombo man serverar som paj, men som jag valde att göra om lite. Själva ordet använder man för att smakerna är just banan och toffe – banoffe, helt enkelt. För den som gillar banankaka så är detta drömmen, vilket både jag och Oskar gör. Dessutom går typ inte banankaka att misslyckas med, det är som morotskaka ungefär. Bananen bidrar i det här fallet till att kakan blir väldigt saftig och god, detsamma gör morötterna i en morotskaka.

img_2142

img_2134


Till en 18 cm i diameters form behöver du:

– 2 st övermogna bananer
– 2 tsk vaniljsocker
– 2,5 dl socker
– 150 g smält smör
– 1 ägg
– 3 dl vetemjöl
– 1/2 dl kakao
– 1 tsk bakpulver
– 0,5 tsk bikarbonat
– 4 msk mjölk

Till garnering behöver du:
– 2,5 dl vispgrädde
– En skivad banan
– En burk karamelliserad mjölk
– En liten, finhackad daim
– ca 50 g mörk choklad, även den ganska fint hackad

img_2144


Såhär gör du: 

1. Mixa bananerna i en lite mixer, alternativt med en stavmixer eller med en gaffel. Jag gillar min smet slät och utan bitar, men annars funkar gaffel alldeles utmärkt.

2. Tillsätt socker och vaniljsocker, vispa ihop för hand eller på lägsta nivån på din elvisp.

3. Rör ner ägget och det smälta smöret.

4. Blanda ihop de torra ingredienserna i en separat bunke, ha sedan ner hälften i banansmeten. Ha även ner hälften av mjölken, rör om. Ha sedan ner den andra hälften av mjölblandningen och mjölken och blanda noga om till en jämn smet.

5. Grädda långt ner i ugnen på 200 grader i ca 35-40 minuter.


img_2138

 

Garnera kakan så snart den är helt sval, vill man skynda på detta så kan man skjutsa in den i kylen/frysen ett tag. Börja med att fördela ut den skivade bananen på kakan, häll sedan på den karamelliserade mjölken. Vill man att kolasåsen ska rinna ner längs kanterna kan man hjälpa till lite med hjälp av en mindre sked, men tänk på att inte putta ner den för mycket eftersom den kommer fortsätta rinna ytterligare av sig själv.

OBS! Jag gjorde tvärtom här, jag la på kolasåsen först och sen den skivade bananen. Men då gled bananen ut lite tillsammans med den karamelliserade mjölken, så jag rekommenderar att göra i motsatt ordning.

Vispa sedan upp grädden, jag brukar inte vilja ha den så hårt vispat vid såna här tillfällen. Bred ut grädden med hjälp av en slickepott eller en spattel, toppa sedan av med den hackade daimen & chokladen. Förvara i kylen tills den ska serveras!

  1. Hej Mathilda! Jag tycker verkligen om din blogg och tycker du gör ett så bra och inspirerande jobb. Jag låg lite efter med din och Andreas podd och lyssnade på nån vecka gammalt avsnitt idag. Då pratade ni om varför du slutat göra matsedlar och jag förstår verkligen! Men! Det skulle va så intressant att se någon av dina budgetmatsedlar! Jag har precis flyttat hemifrån för att plugga och nu lever man ju på CSN liksom haha. Jag skulle i alla fall verkligen uppskatta någon budgetmatsedel då och då. Kramar! 🙂 <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..