Vill du lyckas med dina macarons?

Det här är ursprungligen ett äldre inlägg jag redan publicerat, men när jag läste det nästan ett år senare visade det sig att jag har hittat vissa nya knep sen dess. Så här kommer ett uppdaterat inlägg om hur du bäst lyckas med dina macarons!

c1000x995

– Var jättenoga med måtten i receptet. Köksvågen är din bästa vän när du bakar macarons och det är jätteviktigt att vara exakt.

– Basera smeten på en italiensk maräng. Jag litar inte på recept där man ska göra sina macarons utan att använda en italiensk maräng som bas, trots att det tar lite längre tid. Hur man lyckas bäst med sin italiensk maräng har jag gjort ett helt inlägg om, det hittar ni HÄR! 

– Härda alltid din äggvita. Detta är alltså basen i den italienska marängen, och den blir bäst om den får ligga framme i rumstemperatur ca 12 innan du ska baka.

– Sikta mandelmjölet ordentligt. Detta går ut på att man silar mandelmjölet (och gärna även florsockret) i en fin sil. Trots att mandelmjöl redan är väldigt fint malet så finns det lite större nötbitar som inte bör vara med i smeten, vilket man kommer se om man siktar mjölet. Ta därför gärna några gram för mycket av mandelmjölet till en början eftersom en del kommer försvinna, efter man siktat kan man bara väga mjölet igen.

– Färga ogärna smeten med en vätska. Alla marängbaserade smetar är väldigt känsliga för vätska och även om du bara har i en tesked hit eller dit så kan det göra skillnad. Om du vill få din smet grön; mal hellre ner pistagenötter till ett mjöl och ha i det istället för grön karamellfärg. Vill du ha den gul/orange; addera apelsinskal i smeten. Kan man inte få till färgen på naturlig väg är det bättre att använda colourpaste istället för rinnande färg!

– Grädda dina macarons på en silikonmatta. Det finns särskilda mattor gjorda för macarons där det dessutom finns mallar för hur stora man ska spritsa ut dem. Efter att man spritsat ut dem är det dessutom väldigt viktigt att de får ligga framme i rumstemperatur i minst 30 minuter innan de sätts in i ugnen, detta för att få en liten hinna på dina macarons innan de sätts in i ugnen.

Låt det ta tid. Alla stegen jag nämnt i detta inlägg gör macaron-bakning till en lite längre process, acceptera bara att det är det och stressa inte. Det är inte en kladdkaka du slänger ihop!

  1. ”– Härda alltid din äggvita. Detta är alltså basen i den italienska marängen, och den blir bäst om den får ligga framme i rumstemperatur ca 12 innan du ska baka. ”

    Ligga framme i ca 12 vad? Timmar?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..