Minns ni?

Jag scrollade igenom mitt numera ganska stora bloggarkiv och det slog mig plötsligt att jag ju haft ett jättestort intresse för naglar och sk ”naildesign” – minns ni det? Många av er hade säkert inte hittat hit då ens! Men under de två första åren på gymnasiet var jag superintresserad av just naglar och jag hade alltid fina mönster på händerna som tog mig timmar att göra. I ettan på gymnasiet jobbade jag ju på McDonalds där man inte ens fick ha målade naglar, så jag hade inte varje mönster i mer än ett par dagar innan jag tog bort det igen. Helt sjukt att jag orkade!

Och jag är helt säker på att sån där pillighet är en färskvara, jag hade aldrig kunnat få till något så fint idag. Framförallt inte på ”fel” hand. Men jag kan verkligen titta tillbaka på dom här bilderna och bli imponerad, jag var faktiskt riktigt duktig om jag får säga det själv. Men intresset dog förr eller senare ut och idag har jag varken talang eller viljan att försöka, sad but true.

Men för er nagelintresserade som hittat hit på lite senare dar’ kan jag varmt rekommendera min kategori som heter ”Naglar” här i bloggen, där hittar ni många ”steg-för-steg”-inlägg på hur ni gör bland annat designerna ni ser här ovan! 

 1. Hej Mathilda!
  Jag är allergisk mot ägg så har uteslutit allt det ur kosten. Dricker inte längre någon mjölk pga har sett så många Netflix dokumentärer haha och det känns inte som att det är superbra för kroppen att dricka mjölk. Ska ersätta min fil och yogurt och margarinet till veganska alternativ. Äter massa grönsaker och frukt osv. Har dvs gjort ganska stora ändringar i min kost och mår jättebra och tycker inte det har vart så jättejobbigt. Ägg har vart svårt och krångligt men eftersom att jag mår så dåligt när jag äter och det förstör kroppen så var jag ju mer eller mindre tvungen. Mjölk har varit jättelätt att utesluta ur min kost och nu suktar jag/längtar jag inte ens efter ett glas mjölk eller oboy osv som jag kunde göra lite i början. Och jag tror att det blir rätt lätt för mig att hitta bra veganska filmjölker och yogurter som smakar relativt okej och med tanke på att man ofta äter mycket müsli, nötter, bär eller frukt till osv så spelar det inte så stor roll om det inte smakar exakt så som ”riktig” filmjölk gör osv.

  Det enda jag har så SINNESSJUKT svårt för att utesluta ur min kost är ost och köttet. Äter väl inte direkt rött kött och bacon, korv, skinka osv utan det är kyckling och fisk samt köttfärs. Mitt mål är ju att bli vegan och är väl halvvägs där så jag har uteslutit alla ägg- och mejeriprodukter men tycker det är så sjukt svårt att ha gått från att ha ätit kyckling, fisk och kött hela sitt liv till att ta bort det helt. Obviously så är det väl en vanesak och jag har ju vant mig att inte äta ägg och mjölk men det är ju inte lika centralt i kosten och något som i princip alla ens luncher/middagar består av så som köttet är.

  Har du några tips hur jag ska gå tillväga? Hur började du? Som jag har för mig så gick du från 0 till 100 % på en gång och gick från köttätande till vegetarian direkt? Utan att först börja med meat less monday osv? Behöver verkligen alla tips jag kan få för vegan är något jag verkligen vill bli men man kanske bara får acceptera att det kanske tar tid att ställa om sig…

 2. Hej! Har inte med inlägget att göra men en kommentar till senaste podden och det ”manshat” du pratar om. Innebär ju inte att hata random individer utan anledning utan är en reaktion på det hat som kvinnor utsätts för.

  ”Om du är en heterosexuell, vit cis-man med mansprivilegier så är det viktigt att du förstår skillnaden mellan strukturellt förtryck och individuellt hat. Du slipper höra nedvärderande kommentarer om ditt kön i hela samhället, och istället får du ”respekt” för att du är snubbe!
  Kvinnohat leder till diskriminering, våldtäkter, mord, objektifiering och med oändligt mycket skit. Manshat leder till att män på sin höjd blir lite obehagliga till mods. Och ärligt, så kan det vara en bra erfarenhet för dom att smaka på ett uns av vad vi som kvinnor möter dagligen överallt i samhället.

  Om kvinnor säger tex: ”klipp kuken” till män , eller uttrycker ett hat mot ALLA män så ger det på sin höjd ett visst obehag hos män att vissa kvinnor ogillar dom. Det finns inga militanta misandrister som går omkring på gatorna och klipper kukar. Men när snubbar skriker: “ALLA BRUDAR ÄR HOROR!” så är det en del av de system som faktiskt får reella konsekvenser bortom lite sårade känslor, det är en del i det strukturella förtrycket av kvinnor och den misogyna devisen “alla brudar är horor” leder tillsammans med “om man våldtar en hora, är det snatteri då?” till… ja. Våldtäkter. För det finns även om de inte kallar sig det, militanta kvinnohatare som våldtar och misshandlar kvinnor.

  Män går fria från nedvärderande kommentarer om deras kön i stort sett hela samhället och får dessutom fett mycket cred för att dom är snubbar. Samtidigt finns det kvinnor som har fått väldigt mycket skit från snubbar just för att de inte är snubbar själva, och som utvecklat ett hat mot manlighet/män som grupp.

  Om folk behöver ventilera sin frustration och sitt hat över förtryckargruppen män så får de ofrivilliga medlemmarna av den gruppen helt enkelt bita ihop och fatta att det inte är en så big deal. I värsta fall kan de bara gå ifrån datorn och då vara skyddade från det så kallade “manshat” som uttrycks och åter resten vara i samhället där det manliga hyllas till skyarna. Så är inte läget för kvinnor.”

  1. Håller med dig och det värsta som händer om t ex Zara Larsson säger att hon hatar alla män är att man blir kränkta.
   Kvinnohat leder precis som du säger till mycket värre saker. Våldtäkter, misshandel, sexism osv osv. Men med det sagt så är ändå inte manshat lösningen till jämställdhet? (Det låter lite på dig som att du ”promotor” manshat. Eller försvarar. Och jag förstår dig till viss del. Absolut, manshat leder inte till seriösa och allvarliga konsekvenser men hat i alla form är väl fortfarande dåligt? Jag tror inte det är vägen att gå och jag tror att manshatet enbart drabbar oss feminister negativt. Folk får fel uppfattning, vägrar förknippa sig med feminism osv osv.

   Manshat ÄR en naturlig motreaktion på det kvinnohat vi har fått utstå genom alla tider och fortfarande tvingas utstå. I get it. Men det är så enkelt att istället för att säga ”Jag hatar alla män” att byta ut det mot ”Jag hatar alla våldtäktmän” om det nu är det man menar. Jag tror inte manshatet är the way to go och inget som på något sätt gynnar feminismen och för oss närmre vårt mål.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..