Vegomys del III – Svampkroketter med morötter i ugn

Måndag betyder ju som alltid att det är dags för Vegetariskt Fredagsmys! Till nyår gjorde ju jag egna kantarell-kroketter som vi åt till förrätt, men trots att jag bara gjorde för fyra personer så blev det hur många som helst. Jag tog med åtta stycken kroketter stora som tennisbollar till Andrea & Anton, men kvar i min frys fanns åtta stycken lika stora som bara väntade på mig. Så i helgen tyckte jag det var dags att använda dom!

Jag valde att servera kroketterna tillsammans med lite ruccola, karamelliserad lök och timjansrostade minimorötter. Precis som alltid väljer man ju helt själv vad man vill ha till, men det här blev väldigt bra. Eftersom kroketterna är ganska krämiga inuti tänkte jag att det kunde vara gott med något som har lite mer tuggmotstånd, därför valde jag att morötter till. Jag tror att potatisgratäng hade blivit lite för geggigt i munnen med det här.

Receptet till kantarellkroketterna är inte mitt eget, utan ni hittar det HÄR.

TIPS: Jag använde mig inte utav karl johan-svamp, utan 300 g kantareller och 300 g champinjoner. Som ”god ost” i receptet använde jag som sagt gruyére, det blev jättegott. Sen kan jag även tillägga att man inte behöver ha en fritös för att lyckas bra med dom här, igår så stekte jag dom bara i rikligt med rapsolja och lät sedan kroketterna rinna av på ett hushållspapper lite innan servering. Känslan blev exakt densamma!

KARAMELLISERAD LÖK (2 pers):
– En halv gul lök
– 1,5 msk stekfett, jag använde smör
– En nypa salt
– En nypa socker

Skär löken i tunna ringar och fräs sedan i en stekpanna med smöret. Tillsätt saltet och sockret, ta sedan bort löken från plattan när den fått fin färg.

UGNROTSTADE MORÖTTER:
– Morötter/potatis/andra rotfrukter efter tycke och smak
– Rikligt med timjan
– Olivolja
– Salt

Skär dina rotfrukter i mindre klyftor eller stavar om det behövs, lägg sedan i en bunke och ringla över olivolja. Tossa runt rotfrukterna så att alla bitar får olivolja på sig, ha sedan på timjan som fastnar på den kladdiga olivoljan. 
Häll ut på en plåt, strö över salt. Ställ sedan in i ugnen på 200 grader i 30-60 minuter, helt beroende på hur stora ens rotfrukter är.

Servera sen dina kroketter med valfria tillbehör, jag hade som sagt lite ruccola till och avslutade det hela med lite krämig balsamico på tallrikens kanter. Jag tror alla sorters bearnaisesåser blir jättegoda till den här rätten!

 1. Hej Mathilda!
  Jag fyller 18 år om några veckor och ska då bjuda mina vänner på middag. Jag undrar om du har några tips på vad man kan göra för efterrätt? Jag vill ha något enkelt men ändå något gästerna blir imponerade över

 2. Ser sjukt gott ut! Ett tips bara, du tar sjukt fina bilder på maten så ser gärna hur kroketterna till exempel ser ut inuti. Samma med en tårta..
  förstår dock att det kanske inte är så kul att skära upp något du ska servera senare haha

 3. Hej fina du! Jag undrar om du stekte kroketterna i varm- eller kallpressad rapsolja? Alltså sådan ljusgul som inte smakar så mycket eller den som smakar mer? Vill också tillägga att jag verkligen gillar din blogg och speciellt dina matrelaterade inlägg. Ha det bra och lycka till med studierna, kram!

 4. Hejhej! Det här är bara en personlig åsikt, men tycker bloggen blir lite tråkig när du poängterar att ”här är måndagsinlägget, här är fredags” osv. Tycker att själva idén med återkommande inlägg är bra, men tycker att det skulle vara roligare att läsa om det kändes mer spontant. Nu får jag liksom känsla av skola och strikt planering, inte så personligt! Men som sagt, detta är vad jag tycker och det är ju faktiskt din blogg, tänkte bara komma med lite feedback 🙂

  1. Hej! Så du menar alltså att det är kul med återkommande inlägg och att jag har ett visst typ av inlägg som kommer upp på måndagar, men att hela upplevelsen förstörs när jag skriver att ”det här är mitt återkommande inlägg?” 🙂 Sen är det ju väldigt karaktärsenligt för mig att ha lite planering i bloggen, jag vill ju gärna ha det så haha! Men ska ha det i åtanke. 🙂

   1. Hej igen! Återkommande inlägg är väl i princip oundvikligt som bloggare, det finns ju inte obegränsat med ämnen man vill dela med sig av, så det jag menar är att en blogg känns roligare och mer personlig om man kommer in och bara ”åh idag har Mathilda lagt upp ett recept, det sparar vi för att testa senare” eller ”skoj med nya frågor!” istället för att gå känslan av att tex recept är tidsinställda varje måndag två månader framåt. Det känns nästan som sponsrade inlägg eller reklam då, svårt att förklara. Hoppas du förstår skillnaden, du känns mer närvarande då (du kan ju fortfarande lägga upp dem varje måndag men inte understryka att det är bara för att det är måndag), och att ”hela upplevelsen förstörs” är lite väl hård ton. Försöker skriva konstruktivt, för jag tar för givet att du vill att din blogg utvecklas och växer! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..