Påsk-macarons!

Det andra av mina påskdesserter kommer här, nämligen påskäggsmacarons med smak av choklad och vanilj! Jag hoppas att jag fått till det estetiska och att man ser att dom ska efterlikna spräckliga ägg. 🙂 Jag har bakat macarons ett flertal gånger nu och jag har lärt mig bemästra dom, men det tog mig ett par-tre gånger innan jag fick till både form, konsistens och färg. Jag har även gjort ganska detaljerade inlägg tidigare om hur man bäst får till sina macarons, men jag har tänkt göra det ännu en gång. Tricket för att lyckas med macarons är nämligen att vara väldigt noggrann och inte slarva eller hoppa över steg, det är i varje fall på den vägen som jag har lyckats bäst!


TILL CA 30 HELA ÄGG-MACARONS BEHÖVER DU:

– 180 g äggvita, uppdelad i två skålar á 90 g vardera
– 225 g mandelmjöl
– 225 g florsocker
– 36 g strösocker
– 1,5 tsk vaniljsocker
Till sockerlag: 225 g vatten & 75 g vatten

Chokladsmörkärm, fyllning:
– 300 g rumstepererat smör
– 3 dl florsocker
– 6 st äggulor
– 300 g choklad, jag använde 55&-ig

SÅHÄR GÖR DU:
Dag 1: Ta hjälp av en köksvåg och väg upp 180 g äggvita, dela upp i två skålar med 90 g i varje, låt sedan stå över natten övertäckta med plastfolie. Det här steget kan kännas drygt, men det är viktigt att härda äggvitan på det här sättet!Dag 2:
1. Sikta mandelmjöl och florsocker genom en finmaskig sil och ner i en bunke. Detta gör man för att alla eventuella klumpar ska lösa upp sig och för att smeten ska bli slät och fin i slutändan.

2. Ha i vaniljsocker och den ena skålen med äggvita i bunken och använd en slickepott för att bland ihop allt till en kladdig smet/deg. Vid det här laget ska blandingen se ut som på bilden ovan!

3. Torka av en bunke med citronsaft och vanligt hushållspapper för att ta bort eventuella fettrester. Gör detsamma med visparna på din elvisp. Ha sedan ner den andra skålen med äggvita i bunken och vispa upp till ett hårt skum. Ha i lite av de 36 grammen socker i taget och sluta vispa när allt är korporerat, det tar inte mer än ett par minuter. Resultatet ser ut som på bilden ovan; en marängliknande blandning som är luftig.

4. Koka upp vatten och socker i en kastrull och använd en kökstermometer för att hålla kolla på temperaturen. Sockerlagen är klar vid 118 grader, ta då genast bort kastrullen från värmen och häll ner sockerblandningen i den uppvispade äggvitan. Strålen ska vara liten och jämn, under tiden som du har ner sockerlagen är det dessutom viktigt att vispa marängen på medelhög hastighet med din elvisp.

5. Fortsätt vispa marängen i ca 10 minuter efter att du haft i sockerlagen, i början kommer nämligen blandningen vara väldigt varm och marängen är inte färdig förrän den är helt sval. Den ska dessutom vara tjock i konsistensen och ”toppig”. Otydligt uttryck kanske, men doppar du elvispen i marängen så ska de toppar som bildas när du drar upp den igen kunna stå rätt upp. Ett gammalt hederligt knep är även att vända bunken upp-och-ner, är marängen klar så stannar den i bunken. Du måste inte vända den över huvudet. 😉

6. Använd din slickepott och blanda med stora, vändande drag ner marängen i smeten som vi gjorde på steg 1 & 2. När allting är ordentligt blandat är det dags att färga smeten! Dela upp den färdiga smeten i tre tallrikar, jag gjorde en tallrik rosa, en gul och en lila. Det är egentligen inte så bra att färga macaron-smet med vanlig karamellfärg, men jag hade bara några enstaka droppar i varje tallrik – då är det ingen fara.

Den rosa färgen gjorde jag med hjälp utav lite röd karamellfärg, den gula smeten med hjälp utav gul karamellfärg och den lila genom att blanda röd karamellfärg men en stänk blå färg.

7. Ha ner den färgade smeten i tre spritspåsar utan tyll. Rita sedan ut äggliknande ovaler på ett bakplåtspapper med en blyertspenna, mina var ca 4 cm på längden och 2,5 m på bredden (men det är inte så noga så länge de är lika stora). Lämna lite mellanrum mellan varje oval, jag tror jag fick in totalt 18 st på ett bakplåtspapper. Vänd sedan bakplåtspappret upp-och-ner så blyerts-bläcket inte färgar av sig på dina kakor.

8. Spritsa ut macaron-smet på bakplåtspappret, låt sedan plåten stå framme i ca 30 minuter innan du gräddar dina kakor. Grädda sedan i mitten av ugnen på 150 grader i 13-14 minuter. Låt svalna i ca 10 minuter på plåten innan du tar bort kakhalvorna från bakplåtspappret och spritsar ut ny smet.


Sen är det dag att göra fyllningen! Såhär gör du:

1. Vispa smör och florsocker till en slät smet med en elvisp.

2. Smält chokladen över ett vattenbad.

3. Ha ner äggulor och den smälta chokladen i smörblandningen. Vispa ihop till en smörkräm!

4. Fyll en spritspåse, även den utan tyll. Klipp istället ett lagom stort hål längst ner och spritsa sedan ut smörkräm på en macaron-halva och tryck sedan på en halva ovanpå. Sen är det bara den enkla dekorationen kvar. 🙂

Till dekorationen behöver du:
– Svart karamellfärg
– En smal/spetsig pensel

Doppa penseln i svart karamellfärg och rita sedan ut små prickar på dina färdiga macarons! Vissa prickar kan vara större än andra och det behöver inte finnas något särskilt mönster. Sen är dina macarons färdiga! Förvara i kylen, men ta gärna fram dom ca 30 minuter innan du ska äta dom.

  1. Du är så duktig! Jag såg direkt vad de skulle efterlikna och dessutom ser de gudomligt goda ut.
    Önskar jag hade någon form av bakkunskap så man kunde våga sig på och efterlikna dina mästerverk…
    Kram!! ❤

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..