Kvinnofrågor är inte kvinnofrågor

Har ni hunnit lyssna på första avsnittet av #VARFEMTEKVINNA ännu? Det verkar som att många av er har tyckt första intro-avsnittet var intressant och jag tror verkligen ni kommer gilla det som kommer på tisdag också. Då har vi vår första intervju med världens gulligaste tjej Johanna. Missa inte det!

Något som vi nämnde i första avsnittet och som jag verkligen vill lyfta här i bloggen är – precis som rubriken lyder – att kvinnofrågor inte är kvinnofrågor. Lite luddigt sagt kanske, men frågor som rör kvinnors rätt är inte något som bara vi kvinnor ska kämpa för. Det är allas ansvar! Och som vi säger i #VARFEMTEKVINNA så känns det lite som att vi kommit halvvägs nu. Man ser dagligen hur 11-åriga tjejer springer runt med Girl Power-tröjor och i högre åldrar tar vi inte samma skit som vi tidigare gjorde. Det är så otroligt många tjejer som vet exakt vad dom har rätt till och som kallar sig feminister – jag älskar det. Men nu är det faktiskt också upp till männen i våra liv; våra pappor, våra pojkvänner, våra lärare, våra kompisar, våra brorsor. Det är fortfarande väldigt många killar/män som ställer sig emot allt vad feminism heter, men det borde vara lika naturligt för dom att börja tänka i dom banorna.

Det förvånar mig att så många killar inte gör mer, att man finner sig i att många människors syn på killar är att dom tänker med sina könsorgan och inte respekterar kvinnorna i sin närhet. Man är ju så himla mån om ”inte alla män”-snacket i andra sammanhang, varför vill man inte motbevisa dom här fördomarna isåfall? Jag vet att det finns supermånga killar/män i vårt avlånga land som är vettiga, respekterande, omtänksamma och för jämställdhet. Please step forward! 

  1. Måste inflika att bara för att H&M säljer Girl Power-tröjor till elvaåringar betyder inte det är jämställdheten kommit längre. Det hjälper ju inte kampen på något sätt att ett företag rider på vågen och säljer tröjor med tryck som elvaåringar knappt ens förstår själva. Strukturer bryts ju liksom inte av att jag går runt med en ”This is what a feminist looks like”-tröja; tycker att trycka normalt sett viktiga politiska budskap på tröjor är ett fult sätt att tjäna pengar på som klädföretag utan att bry sig om att ändra, som i detta fall, deras egna organisation och leva som de lär. Därtill exempelvis anställa 50/50 kvinnor och män, införa goda arbetsförhållanden för människor i länderna som tillverkar produkten etc. Den feministiska frågan blir så himla sk ”white girl-feminist” när den förminskas till att enbart handla i slutändan om ”girl power”. Normativa, vita tjejer som exempelvis sminkar sig och säger att det är girl power gör ju inte de sociala strukturerna någon skillnad direkt. Det är en komplex fråga och debatt som inte gynnas av att förminskas till att ha enkla lösningar. Vill tillägga att min avsikt är inte att vara elak med denna kommentar, utan snarare att lägga fram min politiska ståndpunkt som ett debatterande svar på ditt inlägg.

  2. Har precis lyssnat på första avsnittet av Var femte kvinna och är mållös. Sitter här alldeles tårögd, fyfan vad bra ni är. Nog för att mina förväntningar var höga men ni slog mina förväntningar med hästlängder alltså. Så viktigt, och så starkt av er att ta det här ämnet som är en del av så många kvinnors vardag. TACK! <3

  3. Tycker det är superbra det du skriver, tycker dock att det är lite komiskt att du börjar inlägget med att skriva om ”världens gulligaste tjej”. Att uttrycka sig på det sättet tycker jag bidrar till dem sementförstärkta könskostymerna o säger rent av emot det resten av ditt inlägg handlar om. Det måste finnas minst 10 andra adjektiv du kan använda för att beskriva Johanna. En liten tankeställare bara eftersom ämnet är så viktigt för dig 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..