Macarons – Strawberry daiquiri

Här kommer det första macarons-receptet från förra helgen och jag väljer att börja med smaken Strawberry Daquiri! Jag skulle nog säga att dom blev allra bäst, här satt smakerna som en smäck och passade både unga och gamla. Och värt att poängtera är kanske att ingen av varianterna innehåller alkohol egentligen, men de har samma smaker som respektive drink. Smakerna på dom här var alltså jordgubb och lime, det fick jag till genom jordgubbssmakande macaron-halvor, en limesmakande fyllning, en klick jordgubbssylt och lite rivet limeskal på toppen. Gott gott gott!

Till 30 st macarons behöver du (alltså ca 60 halvor):
– 150 g mandelmjöl
– 150 g florsocker
– 120 g äggvita, uppdelat i två skålar med 60 g i varje
– 35 g socker
– Till sockerlagen: 150 g socker, 50 g vatten
– Smak/färg: 1-2 kryddmått röd livsmedelsfärg i pulverform, finns bland annat att köpa på Essencefabriken på Wallingatan 21 i Stockholm. Smaka av med ca 20 droppar jordgubbsessens, finns att köpa på Panduro eller Essencefabriken.

OBS. Marängbaserade smeter är känsliga för vätska, om du inte får tag på pulver att färga smeten med kan ni använda vanlig karamellfärg, men endast addera några droppar. 

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sila florsockret och mandelmjölet genom en finmaskig sil, detta gör man för att få bort eventuella klumpar.

2. Blanda den silade mjölblandningen med 60 g äggvita. Här är det dags att färga och smaka av, vilket kan vara svårt eftersom man inte riktigt vet hur resultatet kommer bli efter att du haft i all vit maräng. Men man får gå på känsla, ni ser måtten jag använde i receptangivelserna ovan.

3. Vispa upp de andra 60 grammen äggvita till ett hårt skum, tillsätt 35g socker lite i taget.

4. Nu är det dags för sockerlagen! Koka upp socker och vatten i en kastrull, ta hjälp av en termometer och ta bort sockerlagen från värmen så fort den når 118 grader. Häll ner sockerlagen i den uppvispade äggvitan med en tunn, jämn stråle samtidigt som du har du vispar på medelhastighet. Fortsätt vispa i ca 10 minuter tills du har en fluffig, sval maräng.

5. Vänd ner 1/3 av marängen i mjölsmeten, ta hjälp av en slickepott och gör stora, vändande drag. Ha sedan ner de sista 2/3 och använd samma teknik för att blanda allting ordentligt.

6. Ha ner den färdiga smeten i spritspåse och spritsa ut jämnstora cirklar på en plåt med bakplåtspapper på. Om man vill kan man rita ut mallar på bakplåtspappret, då är det enklare att få dem jämnstora. Låt de utspritsade halvorna vila på plåten i ca 45 minuter innan du slutligen gräddar dom på 155 grader i 10-12 minuter.

Limefyllning: 
– 200 g vit choklad
– 1 msk socker
– Saften och skalet från en lime
– 50 ml grädde
– Grön karamellfärg

1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke

2. Lägg det rivna limeskalet och sockret i en mortel/en liten skål och mortla/mosa med en sked.

3. Häll lime-moset i en kastrull tillsammans med limesaften och grädden.

4. Koka upp och häll sedan den varma blandningen över den hackade chokladen. Blanda med en slickepott tills chokladen smält, här kan du även tillsätta karamellfärg efter tycke och smak.

5. Låt den färdiga fyllningen stå framme i minst 3 timmar (men gärna över natten) innan du häller ner den i en spritspåse.

MONTERING/DEKORATION:
Para ut två färdiga macaronhalvor som passar bra ihop och spritsa ut en cirkel av limefyllning på en av dom, fyll sedan denna cirkel med en liten klick jordgubbssylt. Lägg på den andra macaronhalvan och avsluta med lite rivet limeskal på toppen. Jag limmade fast skalet med ätbart lim, men jag tror säkert att lite socker utspätt med vatten skulle funka bra också.

Sen är kakorna färdiga att serveras, men godast är dom efter en natt i kylen! 😉

  1. Hej Mathilda! Jag undrar hur du och Oscar delar på hyran? Splittar ni den på hälften, delar ni på den procentuellt eller hur gör ni? Betalar han halva din ränta eller bara de fasta kostnaderna? Ska flytta ihop med min pojkvän till min lägenhet som jag har köpt, så vi är inte helt överens om delningen.

  2. Gud vad du är DUKTIG, Mathilda! När du inte inte vet vad du ska göra med ditt liv så vet du vad du ska satsa på. Starta upp det där caféet i Stockholm med macarons som du pratat om! I believe in you :*

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..