Mojito-macarons

Här kommer macaron-recept nummer två: Mojito! Smakerna satt verkligen på den här varianten, fick mycket beröm för dom. Den syrliga fyllningen kompletterade dom söta kakorna superbra! Av nån anledning satt inte riktigt formen på den här varianten, jag har ingen aning om varför och jag kan bli så trött på maräng ibland. Jag gjorde exakt likadant på dom här som de två andra varianterna, ändå flöt dessa ut i ugnen och dom andra inte. Det kan bero på äggvitans konsistens, luftfuktigheten utomhus och andra faktorer som är svåra att påverka. Jaja, man inte kan alltid få det perfekta resultatet – smakerna satt i alla fall. 😉

Till 30 st macarons behöver du (alltså ca 60 halvor):

– 150 g mandelmjöl
– 150 g florsocker
– 120 g äggvita, uppdelat i två skålar med 60 g i varje
– 35 g socker
– Till sockerlagen: 150 g socker, 50 g vatten
– Smak/färg: 1-2 kryddmått grön livsmedelsfärg i pulverform, finns bland annat att köpa på Essencefabriken på Wallingatan 21 i Stockholm. Jag använde färgen ”Pistage”.

OBS. Marängbaserade smeter är känsliga för vätska, om du inte får tag på pulver att färga smeten med kan ni använda vanlig karamellfärg, men endast addera några droppar. 

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sila florsockret och mandelmjölet genom en finmaskig sil, detta gör man för att få bort eventuella klumpar.

2. Blanda den silade mjölblandningen med 60 g äggvita. Här är det dags att färga smeten, vilket kan vara svårt eftersom man inte riktigt vet hur resultatet kommer bli efter att du haft i all vit maräng. Men man får gå på känsla, ni ser måtten jag använde i receptangivelserna ovan.

3. Vispa upp de andra 60 grammen äggvita till ett hårt skum, tillsätt 35g socker lite i taget.

4. Nu är det dags för sockerlagen! Koka upp socker och vatten i en kastrull, ta hjälp av en termometer och ta bort sockerlagen från värmen så fort den når 118 grader. Häll ner sockerlagen i den uppvispade äggvitan med en tunn, jämn stråle samtidigt som du har du vispar på medelhastighet. Fortsätt vispa i ca 10 minuter tills du har en fluffig, sval maräng.

5. Vänd ner 1/3 av marängen i mjölsmeten, ta hjälp av en slickepott och gör stora, vändande drag. Ha sedan ner de sista 2/3 och använd samma teknik för att blanda allting ordentligt.

6. Ha ner den färdiga smeten i spritspåse och spritsa ut jämnstora cirklar på en plåt med bakplåtspapper på. Om man vill kan man rita ut mallar på bakplåtspappret, då är det enklare att få dem jämnstora. Låt de utspritsade halvorna vila på plåten i ca 45 minuter innan du slutligen gräddar dom på 155 grader i 10-12 minuter.

Lime- och myntafyllning: 
– 200 g vit choklad
– 1 msk socker
– Saften och skalet från en lime
– 20 st myntablad
– 50 ml grädde


1.
Finhacka chokladen och lägg i en bunke

2. Finhacka myntabladen. Lägg dom tillsammans med det rivna limeskalet och sockret i en mortel/en liten skål och mortla/mosa med en sked.

3. Häll lime-moset i en kastrull tillsammans med limesaften och grädden.

4. Koka upp och häll sedan den varma blandningen över den hackade chokladen. Blanda med en slickepott tills chokladen smält.

5. Låt den färdiga fyllningen stå framme i minst 3 timmar (men gärna över natten) innan du häller ner den i en spritspåse.


6.
Fyll dina macarons med fyllningen och låt stå i kylen tills det är dags för servering!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..