Macarons – Pina Colada

Sist ut av mina drink-macarons är smaken Pina Colada, den superpopulära drinken som smakar kokos och ananas. Det blir inte mycket somrigare än såhär, den saken är klar. Till detta recept behövs essencer både med smak av kokos och ananas, så pallra er iväg till Essencefabriken på Wallingatan 14 (om ni bor i Stockholm) eller leta på Panduro eller online innan ni börjar baka. Jag lovar er, det kommer vara mödan värd!

Till 30 st macarons behöver du (alltså ca 60 halvor):
– 150 g mandelmjöl
– 150 g florsocker
– 120 g äggvita, uppdelat i två skålar med 60 g i varje
– 35 g socker
– Till sockerlagen: 150 g socker, 50 g vatten
Smak: Mellan 10-20 droppar kokos-essence. Ingen färgsättning behövs till smeten.

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sila florsockret och mandelmjölet genom en finmaskig sil, detta gör man för att få bort eventuella klumpar.

2. Blanda den silade mjölblandningen med 60 g äggvita. Här är det dags att smaka av, vilket kan vara svårt eftersom man inte riktigt vet hur resultatet kommer bli efter att du haft i all vit maräng. Men man får gå på känsla, ni ser måtten jag använde i receptangivelserna ovan.

3. Vispa upp de andra 60 grammen äggvita till ett hårt skum, tillsätt 35g socker lite i taget.

4. Nu är det dags för sockerlagen! Koka upp socker och vatten i en kastrull, ta hjälp av en termometer och ta bort sockerlagen från värmen så fort den når 118 grader. Häll ner sockerlagen i den uppvispade äggvitan med en tunn, jämn stråle samtidigt som du har du vispar på medelhastighet. Fortsätt vispa i ca 10 minuter tills du har en fluffig, sval maräng.

5. Vänd ner 1/3 av marängen i mjölsmeten, ta hjälp av en slickepott och gör stora, vändande drag. Ha sedan ner de sista 2/3 och använd samma teknik för att blanda allting ordentligt.

6. Ha ner den färdiga smeten i spritspåse och spritsa ut jämnstora cirklar på en plåt med bakplåtspapper på. Om man vill kan man rita ut mallar på bakplåtspappret, då är det enklare att få dem jämnstora. Låt de utspritsade halvorna vila på plåten i ca 45 minuter innan du slutligen gräddar dom på 155 grader i 10-12 minuter.

Till fyllningen gjorde jag en supergod ananas-curd, jag tyckte dock inte att smaken kom fram bra nog från början och la därför till ananas-essence i receptet. DETTA BEHÖVER DU TILL CURDEN:

– 1,5 dl ananasjuice, finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker men annars kan man ta spadet från konserverad ananas på burk.
– 1 msk citronjuice
– 0,5 dl socker
– 50 g smör
– 2 msk maizena
– 2 st ägg
– 2 st äggulor
– ca 15 droppar ananas-essence
– Några få droppar gul karamellfärg (frivilligt)

SÅHÄR GÖR DU:
1.
Koka upp ananasjuice, citronjuice, socker, vaniljsocker och smör. Ha i essencen och karamellfärgen, blanda noga.

2. Vispa i maizenan under omrörning.

3. Vispa upp äggen i en skål över vattenbad, häll sedan i ananas-blandningen i samma skål. Här ska du sedan stå och vispa och vispa och vispa och vispa tills curden tjocknar. Man måste ha hyffsat hög värme på spisen för att något ska hända, men samtidigt inte för hög värme så vattnet kokar över. För mig tog det här säkert 20 minuter och jag var helt säker på att jag hade misslyckats nån gång på vägen, men så plötsligt tjocknade den och blev hur fin som helst!

4. Låt curden svalna lite och ha sedan ner den i en spritspåse, låt sedan svalna helt i kylen i några timmar (eller över natten).

MONTERING/DEKORATION:
1. Spritsa ut lite curd på ena macaron-halvan, tryck på locket så själva kakan är färdig.

2. Blanda kokosflingor med ätbart guld i pulverform, jag hittade pulvret på Coop Forum och det var inte alls dyrt.

3. Limma fast lite guldiga kokosflingor på locket av din macaron, använd antingen ätbart lim från Wilton eller lite socker som du kokat upp med lika stor del vatten (t.ex. 1 dl socker, 1 dl vatten). Sen är kakorna klara!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..