I’ve got 99 problems but protein ain’t one

Idag är verkligen ingen vanlig dag – jag firar nämligen ett år som vegetarian!! Ett av livets bästa beslut, den saken är säker. Det finns få saker som gör mig så tillfreds som vetskapen att min livsstil hittills har skonat- och i framtiden kommer skona många djurs liv. Jag skonar dessutom min kropp och vår miljö vilket är minst lika viktigt!

Vad var det som fick dig att bli vegetarian? Den frågan får jag ganska ofta och självklart fanns det många aspekter som i slutändan gjorde valet självklart. Det finns liksom inget argument till att aktivt välja att äta kött idag, i alla fall inga som är rimliga i förhållande till hur mycket det skadar (att det är gott anser jag alltså inte vara rimligt i det här sammanhanget). Men det var framförallt två saker:

1. Vi gör av med absurda mängder pengar, vatten, arbetskraft, mark och tid till att odla upp mat. Mat som vi ger till djur som vi föder upp enbart för att sedan slakta och mätta den västerländska världens magar med. Samtidigt sitter det miljoner och åter miljoner människor i andra delar av världen utan varken vatten eller mat. Vi pissar dom i ansiktet, det vi säger är att våra vanor är viktigare än era liv. Och det kändes fruktansvärt att vara en del av det!

2. Den psykologiska biten. Jag har skrivit om det här tidigare, men sättet som vi lärt oss se skillnad på djurs livsvärde är ganska sjuk när man tänker efter. Vi tycker det är fruktansvärt att det finns kulturer som äter hundkött, men finner oss i att nötkreatur masslaktas varje dag året om. Nästan ännu sjukare; skulle man se ett lamm som fastnat med benet i ett stängsel skulle nog dom allra flesta få ont i hjärtat av att se det lida och hjälpa till att få loss det så fort man kan. Dagen efter grillar man lamm-racks på grillen och tänker mer på marinaden än på det liv som fick sättas till. Crazy.

Precis som alltid vill jag poängtera att man måste respektera allas val, jag respekterar de som äter kött och man får i gengäld respektera mig som inte gör det. Det finns inget kontroversiellt i att vara vego, men idag finns det å andra många onödiga anledningar till att äta kött. Därför kommer jag aldrig sluta uppmuntra till en vegetarisk/vegansk livsstil och jag hoppas ni hoppar på tåget! <3 

  1. Så sant. Blir så trött när folk säger att det är naturligt att äta kött osv. Förstår ju att det är svårt att bryta vanor men det är så jävla på tiden att vi börjar ta ansvar.

  2. Det finns anledning till att det odlas mycket djurfoder i den västerländska världen, och det är att det är det som går att odla på många platser. Dessutom har vi otroligt mycket mark som inte går att odla på alls, men som det går att beta djur på. Vi får ut kött/mjölk och ett vackert öppet landskap.
    En aspekt värd att tänka på när man letar protein i annat, som ofta är gjort av växter som endast går att importera, tex soja.

    Självfallet får man avstå kött, men jag hoppas man tänker till i valet av vegetariska alternativ också. Att stödja en svensk bonde ger otroligt mycket, framförallt ur miljösynpunkt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..