Oreo cheesecake in a jar

Dom här små söta glasburkarna kanske vissa av er känner igen, jag köpte dem nämligen till Andrea’s 20-årsdag och efterrätten jag gjorde då. Jag tror jag köpte dom på ÖoB för ca 10 kr/st, men det finns säkert liknande på Ikea, Claes Ohlsson osv. Dom är väldigt smidiga att ha hemma, man kan förvara både efterrätter, dippsåser, godis och mycket mer i dom!

Igår ville jag slänga ihop en enkel, men god dessert till familjen och tanken slog mig att göra ”cheesecake in a jar”. På Andrea’s födelsedag gjorde jag med smak av dumle och jordgubb, men den här gången gick jag åt ett helt annat håll och använde Oreo’s som huvudsaklig smak. Det går hem hos både stora och små! Det här är verkligen en superuppskattad efterrätt som inte tar dig mer än 15 minuter att färdigställa. Inget bakande, inget frysande – det är löjligt enkelt. Och självklart går den att göra i glas, skålar eller något annat, men det är väldigt fint att servera i små burkar!

Det här receptet räcker till 8 små glasburkar (mina är ca 10 cm höga och 5 cm i diameter)!

TILL CHEESECAKESMETEN BEHÖVER DU:
– 300 g färskost
– 2,5 dl vispgrädde
– 0,5 dl socker
– ca 1 msk vaniljsocker
– ca 50 g mörk choklad (helst 55%-ig)

ÖVRIGT:
– 1 paket Oreo’s
– 1 burk med mini-Oreo’s, alternativt ytterligare en förpackning vanliga om man inte hittar dom små

1. Vispa färskost och socker fluffigt med en elvisp.

2. Vispa ner lite grädde i taget och vispa upp till en fluffig konsistens. Ha i vaniljsockret på slutet.

3. Dela upp smeten i två jämnt fördelade skålar. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad och blanda ner i den ena skålen.

4. Lägg hela paketet normalstora Oreo’s och halva paketet mini-Oreo’s i en påse och krossa till mindre bitar. Hur små bitarna är får man välja helt själv, jag tycker om att ha dom lite större men man kan krossa dom väldigt mycket också.

5. Lägg ett lager kakbitar i varje glasburk, använd sedan en liten sked för att ha ner chokladsmet upp till hälften. Sen är det dags för ännu ett lager Oreo’s och sen toppade jag med vaniljsmeten. Högst upp tryckte jag ner en mini-Oreo och lite små kaksmulor, sen kan man förvara burkarna i kylen tills det är dags för servering!

Såhär fina blev dom! Perfekta på en buffé, en tjejmiddag när man är många eller när man har ont om tid. Och väldigt goda såklart! 😉

LOADING..