Den perfekta vardagsrätten….

… Är pasta Pomodoro! Det är en pastarätt med tomatsås, sen kan man välja själv hur enkelt eller avancerat man vill göra saker och ting. Det roliga är att den går att piffa till med väldigt enkla medel, på så vis tycker jag alltid att den här rätten är sååå mycket godare hemma än på restaurang.

Vad är tricket? Hemmagjord tomatsås. Den behöver inte innehålla särskilt mycket, men jag brukar alltid låta den puttra så länge jag hinner. Just den här gången fick den koka på svag värme i 30 minuter och då blir den sådär mustig och god.

I min tomatsås (för fyra portioner) hade jag i:
– En burk finkrossade tomater
– En burk passerade tomater
– 0,5 dl tomatpuré
– 1 stor gul lök (eller två små)
– ca 1 dl vatten
– Salt, peppar och torkad basilika

Vill man avancera ytterligare kan man ha i allt ifrån vin till fond eller ännu mer örter, men jag ville verkligen låta tomatsmaken tala för sig själv. Du gör såsen genom att hacka- och fräsa lök i en kastrull tillsammans med tomatpuréen. Sänk värmen och ha i tomater, vatten och valfri mängd kryddor. Låt sedan puttra på så länge du kan!

Medans såsen puttrar kokar du upp pastan, till fyra portioner brukar jag koka ungefär ett paket pasta (lite beroende på hur mycket det innehåller, jag brukar räkna 125 g pasta/person). Jag gjorde även snabba vitlöksbröd genom att dela färdigköpta ciabattas i två delar, pensla på flytande smör & pressad vitlök och grädda i 10 minuter på 200 grader.

När såsen, pastan och brödet är klar kan man välja att servera på en gång. Jag hade finbesök i form av min lillasyster och valde att riva över parmesan, ha på lite krämig balsamico och toppa kalaset med färsk basilika. Men som sagt; en onsdag mitt i veckan funkar rätten alldeles utmärkt även utan tillbehör! 🙂

LOADING..