Tomtecupcakes

Idag är det inte bara 1a december, utan även den första fredagen i december månad. Precis som utlovat kommer här mitt första adventsrecept – kanske är det just dom här ni vill bjuda nära & kära på på söndag? Det här är i varje fall ett recept på saffranscupcakes med vaniljfrosting, ovanpå har jag gjort tomte-ben i sockerpasta och det ska självklart se ut som att tomten ramlar ner i frostingen. 😉 Vill man skippa tomtebenen så går det självklart bra, själva cupcaken i sig är jättegod!

TILL 12 st CUPCAKES BEHÖVER DU:
– 3 st ägg
– 2,5 dl socker
– 1 tsk vaniljsocker
– 100 g smör
– 1 påse saffran (0,5 g)
– 1 dl vispgrädde
– 3,5 dl vetemjöl
– 2 tsk bakpulver
– 1 nypa salt

Till frostingen:
– 150 g smör
– 4 dl florsocker
– 1 tsk vaniljsocker
– 3 msk marsanpulver
– 1 burk marshmallowfluff (googla för bild)

OBS! Vill du hoppa över tomtebenen kan du scrolla lite längre ner!

Till tomtebenen behöver du:
– Röd, svart och vit sockerpasta
– Ätbart lim (finns att köpa på Panduro och annars tror jag att lite vatten kan funka)

1. Gör tomtebenen dagen innan bakning så dom hinner stelna helt och hållet. Börja med att köra den röda delen av benen, smidigast är att rulla ut en lång korv och sen skära av den i mindre delar.

2. Forma skor av den svarta sockerpastan. Limma ihop de röda benen med dom svarta skorna och låt limmet torka.

3. Kavla ut den vita sockerpastan tunt och skär ut långa remsor av denna, kapa sedan remsorna i mindre bitar. Fäst dom sedan runt om benet precis där den röda- och den svarta sockerpastan möts. Även här använde jag lim för att den vita remsan skulle fästa. Sen är benen klara!

Tips! Jag tryckte in en tandpetare i varje ben strax innan jag sen tryckte ner dom i mina cupcakes, då höll dom sig väldigt stabila!

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och fluffigt. Detta tar ungefär 4-5 minuter.

2. Smält smör och saffran i en kastrull, tillsätt sedan vispgrädden när smöret har smält och låt detta koka upp försiktigt. Ta bort kastrullen från plattan när blandningen börjar koka och ha ner den i äggsmeten. Blanda försiktigt med en slickepott, använd vändande drag med slickepotten för att inte luftigheten ska försvinna.

3. Tillsätt bakpulvret, saltet och hälften av vetemjölet i smeten och använd samma vändande drag för att blanda allting. Avsluta med att tillsätta den sista halvan med mjöl och blanda ner.

4. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter, för mig tog det snarare 20. Låt svalna helt innan du börjar med frostingen!

Sen är det avslutningsvis dags för frostingen och det här är faktiskt en av mina favoritvarianter. Den är superenkel att spritsa och otroligt lätt att göra. Marshmallowfluff går numera att få tag på alla större matbutiker och en burk kostar ungefär 30 kronor.

SÅHÄR GÖR DU: 
1. Låt smöret bli rumstempererat. Har man ont om tid kan man försiktigt värma det i mikron, men bara 10 sekunder åt gången. Det får inte börja smälta.

2. Dela smöret i mindre bitar och blanda i en bunke med resten av ingredienserna. Vispa ihop med en elvisp och tillsätt eventuellt ”white food colouring” (finns också att köpa på Panduro) för att få frostingen mer kritvit.

3. Jag använde tyllen 1m från Wilton och fyllde frostingen i en spritspåse. Sen spritsade jag ut frostingen och toppade med mina tomteben!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..