Q/A – Mat och bakning

Q: Hur länge håller dem ungefär?
A: Hej! Jag vet inte exakt, men jag tror definitivt att dom klarar en vecka i kylen. 🙂 Receptet går att hitta HÄR!

Q: Vilken är den bästa och godaste vegofärsen enligt dig? Saknar att göra rätter så som taco, köttfärssås osv men har varit lite för lat (och feg) för att ge mig in i djungeln av substitut! Soja eller qourn? Märke?
A: Jag tycker att Quorn gör den godaste färsen (dom orangea förpackningarna), men den är något dyrare än den som är gjord på sojaprotein. Sojafärsen från Anamma kostar 62 kr/kg och är också väldigt god, den kan jag varmt rekommendera!

Q: Hej! Jag undrar om du har några tips på vegomatböcker eller sidor att hitta bra recept på?
A: Hmm… Min blogg? 😛 Det är ett seriöst tips från min sida, gå in på min kategori ”Matlagning” så kan ni hitta mycket inspo! annars gillar jag matbloggen www.javligtgott.se.

Q: Åh vad gott det ser ut! Vill verkligen laga det någon dag. Men undrar vilken tryffelolja du använder? Har hört så mycket olika recensioner så tycker det är svårt att veta vilken som är värd att köpa. Kram!
A: Jag använder en tryffelolja från märket ”Tartufi Morra”, men jag har fått höra av en läsare som lagat rätten att vi tryffelolja från Zeta funkar utmärkt att använda istället!

Q: Vad kan du rekommendera istället för att ha quorn i rätten? Jag är nämligen allergisk mot det. Är vegitarian men äter fisk. Tycker dock det är svårt när man är allergisk mot quorn, sojafärs mm finns ju. Men finns det ”sojabitar” istället för qourn bitar? Roligt att du ger veg recept i din blogg, väldigt inspirerande!
A: Vad är det du är allerisk mot, är det mykoproteinet eller är det ägg? Oavsett så borde du tåla sojabaserade substutit, ingredienserna är nämligen sällan samma. Det finns bland annat sojafiléer från Hälsans Kök som är väldigt goda, dom kan du skära i mindre bitar och ha i. Håll utkik efter allt som är gjort på soja helt enkelt!

Q: Hejsan:) kan inte du göra egna gnocchi å ge tips på hur man får till bra egna? Kram
A: Ååh, spännande. Det kan jag absolut testa!

 

Q: Hej fina du! Jag har en liten frågan angående veganism (kallar man det så?;)). Du har ju varit vegetarian i ungefär 1.5 år och min fråga är om du skulle säga att vegetarisk mat, framförallt vardagsmaten, är billigare? Känns som Quorn, hallomi och andra substitut/alternativ är dyrare än icke-vegetariska. Skulle du säga att det är billigare under en månad att vara vegetarian jämfört med innan du blev det? Tack på förhand. Kram <3
A: Så kallar man det absolut! 🙂 Det är en vanlig fördom som till viss del stämmer, för det beror ju såklart på vad man köper för typ av köttprodukter också. Två paket halloumi kostar typ lika mycket som ett stort paket Mamma Scans köttbullar som mättar betydligt fler, men det säger ju å andra sidan också lite om köttkvalitéen.

Många av de grönsaksbaserade rätterna som är vegetariska är bra mycket billigare än många rätter som innehåller kött. Alla rätter som innehåller quorn/sojaprotein istället för kyckling/liknande blir ungefär lika dyra och vardagsmaten blir ibland dyrare och ibland billigare. Jag skulle säga att den största skillnaden är att vegogrejer väldigt sällan är nedsatta i pris, då kan man inte göra lika bra fynd som man ofta kan göra i köttdisken.

Jag och Oskar la 2500 kr var (alltså 5000 kr totalt) på vårt matkonto innan jag blev vegetarian och vi lägger samma summa nu! Det är med andra ord ingen stor skillnad, i alla fall inte enligt mig!

  1. Om man börjar laga mat med t.ex. bönor och linser så blir det större skillnad i plånboken. Min sambo och jag lägger 4000kr totalt i vår matkassa och sen jag blev vegetarian (han äter nästan bara vego hemma men är ej vegetarian) så har vi ofta pengar över varje månad, ca 500-1000kr.

  2. Jag skrev inte den ursprungliga kommentaren men upplever också att det är svårt att äta mättande vegetarisk mat, det blir typ bara sallad, halloumi eller potatis och det blir man ju både illamående plus hungrig av tycker jag. Jag är inte helt vego så äter jag vegetariskt måste jag stödja upp med ett ordentligt mål med något kött samma dag för att inte typ smälta bort… (Jag tränar väldigt mycket, på gym och har häst, så behöver verkligen mat som mättar)

    Tänkte på det som någon skrev om allergi, jag är allergisk mot gluten och laktos vilket finns i princip i alla substitut… Jag har också en sjukdom som heter chrons så att äta mycket bönor är heller inget alternativ för då säger tarmen upp sig hehe… Har du något tips??? Jag försöker verkligen äta mer vegetariskt och behöver hjälp!! 🙁

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..